Industry Wire

Geplaatst door Effie

WINNAARS EFFIE AWARDS

Op 31 oktober 2017 vond wederom de uitreiking van de van de Effie Awards plaats in Het Concertgebouw te Amsterdam. Een groot succes, waar vele cases in de prijzen zijn gevallen. Er zijn in totaal zestien Effie Awards uitgereikt: twee gouden, twee zilveren en twaalf bronzen Effies! Daarnaast is dit jaar voor het eerst een LEFfie uitgereikt: een aanmoedigingsprijs voor vernieuwing.

De twee gouden Effies zijn uitgereikt aan:

 • ‘Hoe de plofkip uitsterft in de supermarkt’ (adverteerder: Stichting Wakker Dier, bureaus: MacGyver, Patrick Wijnhoven, Peter van der Helm, Studio de Keuken, 2x woordwaarde)
 • ‘Doritos #playbold’ (adverteerder: PepsiCo, bureau: OMD i.s.m. Fitzroy en DIVIMOVE)

De twee zilveren Effie-winnaars zijn:

 • ‘Mond, Spraak, Arm. Beroerte-alarm!’ (adverteerder: Hartstichting, bureau: 180 Kingsday i.s.m. We are Blossom en Initiative)
 • ‘Hoe treinromantiek van NS een succesvol merk maakte.’ (adverteerder: Nederlandse Spoorwegen (NS), bureau: N=5)

De twaalf bronzen Effies gingen naar:

 • ‘Een leven redden. Je hebt het in je.’ (adverteerder: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bureau: Publicis One i.s.m. exPRtease, OMD)
 • ‘WE x Nina’ (adverteerder: WE Fashion, bureau: Endemol Shine Nederland i.s.m. RTL Nederland)
 • ‘OHRA maakt vrije zorgkeuze hét thema van het zorgseizoen’ (adverteerder: OHRA, bureau: Joe Public Take-Away Advertising i.s.m. Universal Media)
 • ‘Buurman en Buurman geven Toon een boost.’ (adverteerder: Eneco, bureau: Dawn i.s.m. Mindshare Blue Mango Interactive en Anyone?)
 • ‘Anderzorg – Zorg voor #deleven’ (adverteerder: Anderzorg, bureau: XXS Amsterdam)
 • ‘Fietsenwinkel.nl: waarom Nederlanders hun fiets online zijn gaan kopen’ (adverteerder: International Bike Group, bureau: Joe Public Take-Away Advertising i.s.m. Media Resultaat B.V.)
 • ‘De Maestro. Het meesterstuk van McDonald’s.’ (adverteerder: McDonald’s Nederland B.V., bureau: TBWA\NEBOKO i.s.m. OMD)
 • ‘BEN  Van weinig relevant meer (2014) naar zelfbewust van nu (2017).’ (adverteerder: Ben, bureau: Red Urban i.s.m. Databay, DPPLR, Initiative en Holy Fools)
 • ‘Flexa – Vierkant achter je kleurkeuze’ (adverteerder: AkzoNobel Decorative Coatings, bureau: ACHTUNG! i.s.m. RTL)
 • ‘Volkswagen Brand Trust’ (adverteerder: Pon’s Automobielhandel B.V. (Volkswagen), bureau: ACHTUNG! i.s.m. DDB & Tribal Amsterdam, Mediacom en BrandDeli)
 • ‘Het mooiste cadeau voor je mama maak je zelf met NIVEA’ (adverteerder: Beiersdorf, bureau: FCB Amsterdam i.s.m. MEC)
 • ‘Hoe een sympathieke Valentijnsactie ongekende resultaten oplevert voor Samsung’ (adverteerder: Samsung Electronics Benelux, bureau: StoryTEQ i.s.m. Boomerang)

Verder is dit jaar de LEFfie geïntroduceerd, een onafhankelijke prijs die los staat van de Gouden, Zilveren en Bronzen Effies. De LEFfie is een aanmoedigingsprijs voor vernieuwing, welke is gewonnen door:

 • ‘Hoe vlogger Evert_45 verhalen uit de oorlog tot leven bracht.’ (adverteerder: KPN, bureau: N=5)

Mary Hoogerbrugge – Effie Stuurgroep: “Een blik op de inzendingen van dit jaar geeft een goed beeld van waar ons vak staat. Allereerst zien we een groeiende aandacht van organisaties en merken voor hun maatschappelijke rol en ‘purpose’ terug.”

Bovenstaande zien we ook terug in het aantal inzendingen. Er zijn dit jaar maar liefst tien cases in de categorie Maatschappelijk ingezonden. Categorie ‘Gedrag kort’ heeft met zeventien cases de meeste inzendingen, ‘Gedrag Lang’ heeft dertien inzendingen en de categorie ‘Merk’ telt ook tien cases. In totaal zijn er 50 cases ingezonden.

 

Over Effie:

De Effie’s zijn wereldwijd de meest prestigieuze vakprijzen voor de marketing- en reclamebranche. De Effie Award wordt toegekend voor effectieve communicatie in meer dan 30 landen verspreid over 5 continenten. De Effie is eigendom van Effie Worldwide, Inc. gevestigd in New York (VS) en wordt sinds 1983 in Nederland uitgereikt. Inzenders voor de Effie moeten aantonen dat de communicatie een belangrijke of doorslaggevende rol heeft gespeeld bij het behalen van een buitengewoon marketingresultaat. Deze belangrijkste communicatieprijs van Nederland wordt georganiseerd door de VEA, Vereniging van Communicatieadviesbureaus en de BVA, Bond van Adverteerders. Dit jaar wordt voor het eerst naast de bronzen, zilveren en gouden Effie ook een LEFfie uitgereikt.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht