Deel dit artikel
-

De NS geeft reisdata vrij

De NS geeft eindelijk een API vrij waarmee de reisinformatie voor developers beschikbaar wordt. Het vrijgeven van de data voor de ov-dienst van Google heeft de NS over de streep getrokken.

Eerder was het verhaal dat de NS geen reisinformatie wilde vrijgeven vanwege ‘beveiligingsissues’ en de ‘kwaliteitsbewaking’ zou in het gedrang kunnen komen. Actuele informatie zou hetzelfde moeten zijn op internet, mobiel en de vertrekborden, aldus de NS toentertijd. Met de nieuwe API geeft de NS nu ook actuele reisinformatie uit handen. Dat zou het probleem met kwaliteitsbewaking op moeten lossen.

Bert Meerstadt, president-directeur van de NS heeft geen duidelijk antwoord waarom de NS heeft gewacht met het lanceren van een API. Wel laat hij weten dat de NS de verantwoordelijkheid voelt om de reizigers goed en snel te informeren. “We willen een stabiel product leveren. Dit is het moment om de informatie voor een breder publiek toegankelijk te maken. De API zal nieuwe apps opleveren waarmee een publiek wordt bereikt dat je als OV-bedrijf anders zelf misschien niet bereikt.”

Nadat Google aangaf voor Google Transit de informatie van de NS te willen gebruiken, heeft de NS zich in de filosofie van Google verdiept: het overal toegankelijk maken van informatie voor iedereen.

“Het nadeel van veel huidige populaire apps is dat ze informatie van onze website plukken. Als wij een verandering doorvoeren, moeten de developers hun apps ook weer aanpassen. Met de API is de informatie betrouwbaarder. De informatie is nu van iedereen.”

Eerder bouwde een student van de TU Delft een treinapplicatie voor de iPhone. De NS wilde toen geen toestemming geven voor het gebruik van gegevens op de server of het beeldmerk. “Die student wilde toegang tot de database, dat zijn onze gegevens, daar moeten wij voor investeren om het te bouwen. Het is eigenaardig om dat weg te geven en te zeggen, ga er maar leuk geld mee verdienen. We werken graag samen, maar dan wel op basis van afspraken voor alle partijen”, aldus de woordvoeder van de Nederlandse Spoorwegen toentertijd. Inmiddels is de NS overstag en kijkt het bedrijf anders aan tegen het delen van de reisinformatie.

Deel dit bericht

3 Reacties

Marco

Enig idee of de API open is voor iedere developer? Een URL naar API?

joep

Leuk zo’n artikel, maar zonder link naar de api is het een beetje nutteloos

Jouke Waleson

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond