Deel dit artikel
-

Vermogen zoekmachines neemt toe

De conclusies van Nature-onderzoek, dat zoekmachines maar 16% van het Web bestreken, hebben serviceproviders aangespoord tot research. Excite lanceert over anderhalve maand een zoekmachine die het hele Web zou kunnen afspeurenalle 800 miljoen pagina's. Concurrent Lycos zegt aan het eind van het jaar met een vergelijkbare machine te komen. Nu nog beweert het Noorse bedrijf Fast Search & Transfer de meest geavanceerde te zijn met een bereik van 200 miljoen Internet-adressen.

Zoekmachines speurden, zo stond te lezen in Nature, niet alleen een beperkt deel van het Web af, maar ook bleek het lang te duren voordat nieuwe sites werden geregistreerd. Ook daar zouden de nieuwe machines een einde aan maken.

Verbetering van het vermogen is vooral van belang voor gespecialiseerde zoekacties. Vooral wetenschappers en journalisten gaan profiteren van de verhoogde precisie. De gemiddelde gebruiker, op zoek naar nieuwssites of webwinkels, zal niet veel van de verbeteringen merken.

Toch verwachten providers meer bezoekers te trekken door het opvoeren van hun zoekvermogens: mensen denken betere service te krijgen. Niet voor niets trok Northern Light na de publicatie in Nature, waar zij als beste uit de bus kwam, tweemaal zo veel bezoekers. Aan de andere kant bleef Yahoo! nummer 1 wat bezoekersaantallen betreft, hoewel het bedrijf in het onderzoek een slechts een achtste plaats bezette.

De vraag blijft echter of de resultaten ook inderdaad meer gericht zullen zijn, dat internetters zoeken wat ze vinden en niet door een lawine van overbodige adressen worden bedolven. Wat moet men per slot van rekening met de mededeling "uw zoekactie heeft 32.719 resultaten opgeleverd"?

Een onderzoek over Nederlandstalige zoekopdrachten in Computable Online concludeert dat Nederlandse zoekmachines het er goed afbrengen. Search.nl en Track zijn nieuw in de top tien binnengekomen, op respectievelijk plaats 3 en 4. Infoseek , de nummer 1 van vorig jaar, daalde naar de vijfde plaats. Nu staat Altavista bovenaan.

Bron: Newspage

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond