Deel dit artikel
-

1300 ontslagen bij Amazon, winst verwacht voor vierde kwartaal

Amazon.com gaat 1300 mensen ontslaan: 15 procent van het totale aantal werknemers. De maatregel – die geen effect heeft voor de Nederlandse vestiging van Amazon – komt tegelijkertijd met de bekendmaking van de cijfers voor het vierde kwartaal van 2000. Daaruit blijkt dat het verlies van Amazon in die periode is opgelopen tot 545,1 miljoen dollar, tegenover 323 miljoen dollar in dezelfde periode in 1999. In het vierde kwartaal van dit jaar verwacht Amazon winst te maken.

De omzet van het vierde kwartaal steeg met 44 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in het jaar ervoor. Ook boekte Amazon een grotere omzet in vergelijking met het gehele jaar 1999. In totaal werd er voor 2,76 miljard dollar omgezet, een stijging van 68 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

De 1300 ontslagen zullen een besparing van rond de 150 miljoen dollar opleveren in de eerste helft van dit jaar, verwacht Amazon. Het bedrijf gaat een distributiecentrum in de plaats McDonough, Georgia sluiten, hetzelfde geldt voor een klantencentrum in Washington. Ook zal een distributiecentrum in Seattle alleen nog gebruikt worden tijdens een korte periode in het jaar, naar alle waarschijnlijkheid tijdens de drukke periode van de vakantieverkopen in de maanden november en december. Buiten de Verenigde Staten zullen er geen ontslagen vallen, aldus Amazon. De maatregel heeft daarmee geen effect voor de werknemers van het callecentre van Amazon in Den Haag.

Volgens Amazon zal er in het vierde kwartaal van dit jaar winst gemaakt worden. Voor de BBC radio legde ceo Jeff Bezos er de nadruk op dat dit de eerste keer in het bestaan van Amazon is dat er een winstverwachting is uitgesproken. Op de vraag in welke mate "de oude economie-maatregel van het bezuinigen op het personeel" zal bijdragen aan de winst wilde Bezos niet ingaan. In plaats daarvan verwees hij naar de algemene economische situatie in de VS en maakte hij duidelijk dat bezuinigen alleen niet voldoende is om winst te maken. "Een stijging in de omzet is daartoe eveneens noodzakelijk."
Voor dit jaar wordt een stijging van de netto inkomsten verwacht van 20 tot 30 procent, 10 procent minder dan anallisten hadden verwacht.

Het aandeel van Amazon zakte gisteren van 20 dollar naar 18 dollar. Over heel 2000 heeft het aandeel 69 procent van zijn waarde verloren.

Deel dit bericht

1 Reactie

Sebastiaan

Succesvolle internetpostorders zoals Amazon en het nederlandse Hot Orange kunnen de druk van de vele aankopen en serviceaanvragen niet meer aan. Ook het actueel houden van de databases met producten wordt een probleem. Dat Amazon 1300 mensen moet ontslaan, zal de bovenstaand niet ten goede komen. Ik denk dat deze bedrijven sneller zullen moeten innoveren om competitief te blijven met andere verkoopkanalen. Er moet meer gebruik gemaakt worden van de interactieve mogelijkheden van het internet. Indien zij dit niet doen zullen zij degraderen tot gewoon een extra verkoopkanaal, waar je in ieder geval niet de jarenlange service kunt verwachten van de traditionele postorders. Waar zijn de ondernemers met goede initiatieven? Wanneer komt er weer een revolutionair idee? Ik wacht met spanning af.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond