Deel dit artikel
-

2001 inktzwart jaar voor Silicon Valley

Vorig jaar was een inktzwart jaar voor Silicon Valley. Voor het eerst sinds het begin van de Silicon Valley 150 – het overzicht van de 150 grootste bedrijven in de Californische techvallei qua omzet – daalde de gezamenlijke omzet van die elite. Die verloren in 2001 in totaal 89,8 miljard dollar.

Dat blijkt uit de SV150 die sinds 1985 wordt bijgehouden. Het gezamenlijk verlies is hoger dan de totale winst die de ICT-toppers de afgelopen acht jaar behaalden.

Van alle bedrijven op de SV150-lijst maakte slechts 36 procent in 2001 winst. Daarvan wist 83 procent in 2000 en 1999 ook zwarte cijfers te schrijven. De conclusie is dus gerechtvaardigd, zo meldt de site SiliconValleycom, dat bedrijven die in het verleden winst maakten daartoe nog steeds in staat zijn. Het enige internetbedrijf op de lijst dat winst maakte was veilingreus eBay . Die winst lag zelfs 87 procent hoger dan in 2000.

De relatief meest succesvolle ondernemingen op het overzicht zijn softwarebedrijven. Toch boekten de 31 grootste softwarebedrijven een gezamenlijk verlies van 5,6 miljard dollar, vergeleken bij een winst van 5,8 miljard dollar in 2000. Belangrijkste oorzaak volgens de opstellers van het rapport is de inzakkende vraag naar software van bedrijven.

Analisten verwachten dat de voorzichtig herstellende economie uiteindelijk ook de softwaresector ten goede zal komen. Voorlopig doen vooral makers van beveiligingssoftware, zoals Network Associates en Symantec, het goed. Andere bloeiende techbedrijven zijn Nvidia , dat chips en software voor graphics maakt en gamesuitgever Electronic Arts. Nvidia zag zijn omzet met 77 miljoen dollar, oftewel 77 procent toenemen, vooral omdat zijn chip in Microsofts Xbox zit. De winst van EA groeide met 257 procent.

Verder is het nieuws uit de Valley somber. De makers van hardware werden flink getroffen door de inzakkende vraag uit het bedrijfsleven. Zo leden Palm en Handspring aan het verminderde enthousiasme voor handhelds. Een voorzichtig herstel wordt op zijn vroegst volgend jaar verwacht. De chipindustrie is al langzaam begonnen aan haar herstel. In 2001 verloor die met een omzet van 139 miljard dollar ruim 30 procent tegenover het recordjaar 2000. De netwerkindustrie verloor in 2001 67,8 miljard dollar en heeft volgens kenners nog geen uitzicht op verbetering.

Drie van de zwartste bladzijden in de Valley werden vorig jaar wrang genoeg geschreven door pioneers van de internetrevolutie. Internetkruidenier Webvan, die levensmiddelen aan huis bezorgde, moest ondanks investeringen van 1,2 miljard dollar het faillisement aanvragen. Ook Egghead.com ging kopje onder. Wel werd een aantal onderdelen van de online computer-retailer verkocht aan Amazon. Tot slot moest breedband-isp At Home het bijltje erbij neergooien. "De pioniers hebben de markt opengegooid, zij zijn de offerlammen van de sector", merkt directeur Tim Miller van onderzoeksbureau Webmergers.com op tegenover SiliconValley.com.

Deel dit bericht

1 Reactie

Michael Muron

Ach het is niet altijd rozegeur en maneschijn. Dit moest maar eens gebeuren vind ik.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond