Deel dit artikel
-

3GSM Cannes: TV op mobieltje in opkomst

Een van de nieuwe standaarden lijkt het ontvangen van een tv-signaal op een mobieltje te worden. Dat is mede dankzij umts een stuk eenvoudiger geworden en naast allerlei vormen van location based services een van de belangrijkste features op 3GSM in Cannes. Zowel Nokia, LG als Orange zijn los van elkaar bezig met verschillende vormen van “digital multimedia broadcasting” zoals het doorgeven van een tv-signaal op het mobieltje wordt genoemd.

Nokia heeft momenteel zowel in Oxford in het Verenigd Konkrijk als in Pittsburgh in de Verenigde Staten proeven lopen voor digital multimedia broadcasting, zo vertelde Tero Naumi, senior product manager IP Datacasting op de stand van Nokia in Cannes. Daarvoor heeft het de 7710 ontwikkeld, een mobiel apparaat dat een betrekkelijk groot beeldscherm heeft. Bedoeling is dat er dit najaar ook een proef in Nederland gaat lopen met digital multimedia broadcasting (waarschijnlijk gaat dat gebeuren in samenwerking met Digitenne) en dat het product vanaf 2006 aangeboden gaat worden.

Een andere partij die veel experimenteert met het doorgeven van verschillende tv signalen via het mobieltje is het Koreaanse LG Electronics. Het distribueert het signaal ook via de satelliet, maar dat is nog betrekkelijk kostbaar, aldus een medewerkster van LG Electronics.

Verder experimenteert ook Orange met het doorgeven van tv-signalen. Volgens de Fransen is de dienst inmiddels behoorlijk populair onder de 25.000 mensen die umts gebruiken in Frankrijk. Maar liefst 60 procent van de gebruikers van umts-product van Orange in Frankrijk blijkt naar live tv-beelden op het mobieltje te kijken en 57 procent blijkt naar video on demand te kijken. Gemiddeld wordt per maand per gebruiker inmiddels 25 minuten naar live beelden op het mobieltje gekeken, zo zei directeur Didier Quillot van Orange in Frankrijk (samen met de Engelse markt traditionmeel de belangrijkste markt voor Orange) op een persconferentie in Cannes.

Reden voor de Fransen om het aantal kanalen op het mobieltje dan ook flink uit te breiden. Deze maand komen er elf nieuwe kanalen bij, waardoor het totaal uitkomt op 20 kanalen. Het laatste kanaal dat is toegevoegd , is de Franse muziekzender M6. De Fransen zijn overigens van plan ook dit jaar in Nederland umts aan te gaan bieden.

In Nederland biedt Vodafone al langer de mogelijkheid om live beelden van CNN op het mobieltje te bekijken, maar verder staat de dienst in Nederland nog in de kinderschoenen. Zo zijn de livebeelden van Nederland 1, 2 en 3 en die van RTL en SBS nog niet eens te bekijken op het mobieltje. Maar dat gaat ongetwijfeld komen.

Deel dit bericht

4 Reacties

Fred de Waal

Maar mensen, dit is toch niet nieuw? Afgelopen maand bijvoorbeeld heeft Mediakabel 'MANYCAST' in gebruik genomen. Dit is een geheel geautomatiseerd platform dat content encoding, content management, portal management en distributie voor mobiele live en on-demand streams verzorgt. MANYCAST is binnen 3 weken opgeleverd door een consortium van drie Nederlandse mediatechnologie bedrijven.

Mickey

Ja hoor is wel nieuw, video natuurlijk niet maar deze broadcast technologie wel. Dit is een DVB(-H) signaal en niet packet-switched content. Veel leuker dan het hele packet-switched verhaal is de oplossing via UMTS video-telefonie! Je belt gewoon een nummer voor interactieve content, dan wel je gaat met je telefoon naar het internet streamen of video-conferencen/multi-point conferencen.Ook handig met billing voor content partijen ;)Kijk voor een complete oplossing hiervoor bij http://www.ivigo.nl/

Harm

@Mickey: DVB is al achterhaald op de kabelnetwerken. Switched video ook. IP heeft de toekomst en naar ik heb begrepen is Manycast 3GPP IP gebaseerd, dus kun je video bekijken via elk IP netwerk, zoals GPRS, UMTS, Edge en alles wat ze nog meer verzinnen.

Pieter de Waal

Meer informatie omtrent mobiele TV kan gevonden worden op de weblog yuri.typepad.com.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond