Deel dit artikel
-

50-plusser goed vertegenwoordigd in de gamewereld

Niet alleen jongeren zijn verslingerd aan games. Meer dan de helft van de Nederlandse 50-plussers waagt zich geregeld aan een spelletje op de computer. Gamen is tegenwoordig vertegenwoordigd in alle lagen van de Nederlandse bevolking.

Maar liefst 72 procent van de hele Nederlandse bevolking van 8 jaar en ouder speelt computergames. Gemiddels besteed de Nederlander vier uur per week aan games. Dat blijkt uit het Nationaal Gaming Onderzoek van TNS NIPO en Newzoo.

Vrijwel alle (95 procent) Nederlandse jongeren van 8 tot en met 19 jaar spelen regelmatig games. Van de 50-plussers blijft dit aantal beperkt tot 57 procent.

De veronderstelling dat de gamer het huis weinig uitkomt wordt ook weerlegd. Het onderzoek kijkt ook naar verschillende achtergrondvariabelen van de gamers. Opvallend is dat Nederlanders die wel eens een museum, theater of filmhuis bezoeken, soms zelfs meer gamen dan degenen die dit niet doen.

Per week wordt er gemiddeld 4 uur besteed aan computerspelletjes op verschillende platforms. Ter vergelijking, gemiddeld gaat meer dan vier uur per week op aan het kijken van tv, het luisteren naar radio of het surfen op internet. Aan de andere kant besteden Nederlanders minder dan 4 uur per week aan dagbladen en tijdschriften.

De meeste tijd wordt gestoken in multiplayer online games en virtuele werelden met 4,3 en 4,2 uur per week per speler. Bij gameportals (2,7) en consoles (3,2) ligt het gemiddeld aantal uren iets lager.

Onder de bijna 8 miljoen Nederlanders die gamen, zijn puzzelgames het populairst. Op de tweede plaats staan adventure/ strategie games (39 procent), gevolgd door braintraining games (30 procent). Pas op de vierde plek (20 procent) volgen de games waarin met name gevochten of geschoten wordt. Onder de ruim drie miljoen consolegamers worden adventure/ strategie games het meest gespeeld (48 procent). Behalve dat ook hier puzzels en braintraining populaire genres zijn, valt op dat de redelijk nieuwe categorie van zogenaamde bewegingsgames nu al door een vijfde van deze groep wordt gespeeld.

Het onderzoek is representatief voor de ruim 12 miljoen Nederlanders van 8 jaar en ouder met toegang tot internet.

bron foto: Frenkieb (CC)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond