Deel dit artikel
-

Adresbedrijf online

Voor niets raakt op internet een beetje uit de gratie, getuige de huidige discussie over het gratis internet. Toch denkt eturn.com , een bedrijf dat de mogelijkheid biedt om online contactgegevens te beheren, dat het internetters met die toezegging kan lokken. Bedrijven betalen wel voor gebruik van de diensten van eturn.com.

"Het bedrijf is opgericht door de Duitse miljonair Jürgen Jaekel," vertelt Yvonne van Bokhoven van het bureau Lewis, dat de promotie van eturn.com op in Nederland verzorgt. De Duitser fungeert tevens als venture capitalist voor eturn.com, hij stak tot op heden 11 miljoen D-mark in het bedrijf. Inmiddels is de site opnieuw gelanceerd, marketing spitste zich toe op Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. "Het aantal gebruikers tot op heden is niet bekend," zegt Van Bokhoven.

Helemaal gratis is de dienst niet voor consumenten. Binnenkort start een wap-toepassing, waarbij er maandelijks een vast bedrag betaald moet worden voor het opvragen van de adresgegevens via de wap-telefoon. Een soort flat rate, wat momenteel stevig ter discussie staat. Een 'verkeerde inschatting' als het gaat om de tarieven die daarvoor berekend moeten worden, verwacht eturn.com niet, zo meldt Van Bokhoven.

Eturn.com hoopt mensen aan zich te binden die enigszins moe worden van het telkens aanpassen van de adresgegevens van vrienden of zakenrelaties. Het bedrijf maakt het mogelijk om via 'links' automatisch alle bij eturn.com aangemelde vrienden of zakenrelaties op de hoogte te stellen van een wijziging. De veranderingen worden automatisch doorgevoerd bij deze relaties.

Bedrijven kunnen eturn.com ook inschakelen voor het personeel. "De database is dan te raadplegen via internet. De werkgever betaalt voor iedere keer dat er ingelogd wordt bij eturn.com." Voordeel zou zijn dat bedrijven ook andere gegevens in het systeem kunnen opnemen, zoals of iemand vloeiend Italiaans of Frans kan spreken. "Nu wordt dan nog vaak een tolk ingehuurd, terwijl achteraf blijkt dat die kennis ook in huis is. Op deze manier wordt een database van cv's aangelegd en kunnen mensen niet alleen elkaars telefoonnummer opzoeken, maar ook zoeken op andere kenmerken."

De vraag is natuurlijk wat er met al die gegevens gebeurt. "Er wordt niets gedaan met de persoonsgegevens die bij eturn.com worden bewaard," aldus Van Bokhoven. "Eturn.com kan ook niet zien wat voor gegevens iemand invoert, de gegevens worden 'versleuteld' zodat ze anoniem blijven." Ook zal er geen reclame op de site worden aangebracht. De inkomsten worden geïnd via de telecombedrijven waarmee eturn.com een overeenkomst sluit. "Telecombedrijven zien hoe vaak personeel van het bedrijf heeft ingelogd en kunnen ook zien hoe vaak iemand met een wap heeft gebeld naar het nummer van eturn.com."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond