Deel dit artikel
-

Alice werkt nog aan doorgifte meer tv-zenders

Provider Alice, dat in Amsterdam via glasvezel ook tv aanbiedt, zegt nog te werken aan een beter tv-aanbod met onder meer de nieuwe betaalzender Eredivisie Live. De voetbalzender is nu ook via KPN’s MobielTV te zien.

"Er wordt aan gewerkt om meer zenders aan te bieden en we hopen dit voor het einde van dit jaar te kunnen realiseren", aldus Alice-woordvoerster Mirjam Smets tegen Emerce. Een van die nieuwe kanalen is Eredivisie Live. Maar eerder dan eind dit jaar is die zender niet beschikbaar voor de Alice-klanten met het triple play-pakket (internet, telefonie, tv). Het is volgens haar nog te ‘prematuur’ iets te zeggen over de prijzen.

Alice biedt momenteel 36 tv-zenders aan glasvezelklanten op Citynet in Amsterdam. De tv-dienst wordt geleverd door BBNed, maar volgens woordvoerster Hilda Koenes van BBNed ‘bepalen de providers zelf welke tv-kanalen ze doorgeven’. InterNLNet biedt hetzelfde tv-pakket aan.

Alice, dat onlangs de klanten van de gestopte provider Pilmo overname, heeft ‘relatief kleine aantallen’ glasvezelklanten in Amsterdam. Volgens Smets internetten de meeste Alice-abonnees nog gewoon via ADSL. Plannen om ook Alice via glasvezel in Rotterdam aan te bieden zijn nog niet concreet.

Reggefiber

Eredivisie Live wordt al wel doorgegeven door enkele andere glasvezelproviders die tv-pakketten aanbieden. Lijbrandt Telecom, een dochteronderneming van Reggefiber, biedt de voetbalzender al aan via glasvezel in diverse plaatsen in Nederland, onder meer in Hillegom, Deventer, Rijssen en via XMSNet in onder meer Amersfoort en Soest. Eredivisie Live is voor die glasvezelabonnees de eerste maand gratis te zien en kost daarna 11,99 euro per maand.

"Eredivisie Live heeft tv-aanbieders een adviesprijsgegeven en je ziet dat niemand daar uiteindelijk onder gaat zitten, maar er zijn wel wat verschillen tussen partijen over hoeveel ze er boven zitten", zegt Fred ter Wijn van Lijbrandt Telecom. Via het IPTV-netwerk van Lijbrandt wordt in Hillegom ook de interactieve tv-versie van Hyves doorgegeven. "Dat draait goed en haalt een leuk aantal kijkers." Concrete getallen wil hij niet noemen.

Ook glasvezelklanten van Solcon en Concept ICT krijgen via Lijbrandt Telecom tv-pakketten inclusief Eredivisie Live geleverd. De nieuwe betaalzender had bij de start al een goede dekking. Alle grote tv-aanbieders en zelfs meerdere kleine kabelnetten geven de zender al door.

MobielTV 

KPN maakte dinsdag ook bekend dat Eredivisie Live voor 5 euro extra per maand te zien is via DVB-H op de mobiele telefoon. De zender is beschikbaar voor de abonnees op de KPN-dienst MobielTV, die vanaf deze maand ook werkt met de nieuwe Nokia N96. Voor de opvolger van de populaire N95 startte KPN deze week als eerste telecomaanbieder met de voorinschrijving.

T-Mobile zegt nog geen plannen te hebben Eredivisie Live door te geven via zijn mobiele tv-dienst die afgelopen week van start ging. 

 

Deel dit bericht

2 Reacties

Jeroen

Tsja, ik heb glasvezel van Alice en het huidige TV aanbod is totaal niet onderscheidend. De zenders zijn doorsnee, wel wat meer Discovery zenders dan standaard bij UPC maar weer geen BBC1 en 2. Komt waarschijnlijk ook omdat de in het artikel genoemde BBNed en InterNLNet allemaal eigendom zijn van Telecom Italia, geen concurrentie dus, en weinig prikkel te innoveren met het TV aanbod. Het TV signaal komt met een ouderwets analoog antennesignaal uit het glasvezelmodem. Wel makkelijk, want bestaande TV's en kabels kunnen zo vanuit de meterkast gevoed worden. Keertje opnieuw tunen en klaar. Maar omdat de capaciteit/bandbreedte voor TV via deze conversie kennelijk beperkt is, is het aanbod niet alleen kwantitatief doorsnee, ook de beeldkwaliteit is gelijk of zelfs wat slechter dan ik met analoge kabel gewend was. Ik begrijp niet dat glasvezel niet is/wordt aangegrepen om TV digitaal en in hoogwaardige kwaliteit bij mensen thuis te brengen. Ik heb ook satelliet en dat begint nu mondjesmaat (via DVB-S2 door Canal Digitaal) content in HD aan te bieden, en ook de kabelboeren kunnen het via DVB-C inmiddels. Glasvezel zou met z'n superieure capaciteit nog veel meer moeten kunnen, bijvoorbeeld HD on demand, full HD etcetera – ik zou ook best een betaald abonnement willen nemen op Amerikaanse (HBO e.d.) of Engelse (Sky) zenders in HD. Maar dat zou waarschijnlijk een ander/duurder glasmodem vergen. Of kan misschien een van de 3 ongebruikte ethernet poorten niet door een andere aanbieder benut worden voor een hoogwaardig TV pakket?

Inge

Let ook op dat bij bellen via glasvezel met Alice het niet mogelijk is om je telefoon door te schakelen. Bijvoorbeeld bij afwezigheid, naar je mobiele telefoon. Mijns inziens een basisfunctie en ik begrijp niet waarom dat niet gefixt wordt.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond