Deel dit artikel
-

Amazon eist miljoenen van spammers

Amazon is elf rechtszaken gestart tegen spammers die de naam van Amazon gebruiken voor het versturen van ongevraagde e-mailreclame. De e-tailer zegt "miljoenen dollars" aan schadevergoeding te eisen, "bij wijze van afschrikking". Amazon kondigt ook aan harder op te treden tegen een form van fraude die bekendstaat als 'spoofing'.

Amazon werkt samen met de openbare aanklager van New York in het vervolgen van de spammers, de rechtszaken zijn aangespannen in zowel de Verenigde Staten als Canada. Tot de aangeklaagde bedrijven behoren onder meer Rocking Time Holdings, Matrix Consulting Holding en Cyberpower, verder zijn er ook individuen voor het gerecht gedaagd. Allen gebruikten een @amazon.com e-mailadres voor het versturen van hun ongevraagde reclame, onder meer voor pillen en porno. Ook werd er spam verstuurd in de hoop spam-tools te kunnen slijten.

Een van de aangeklaagde partijen heeft inmiddels geschikt met Amazon en de staat New York. Retailer E.B.A. Wholesale Corp (Cyebye.com), dat meubelen aanbood via een adres van Amazon, betaalt tienduizend dollar boete aan de staat New York. Verder staat het in zijn reclame welhaast onder curatele van de justitie in New York. Het bedrijf dient de komende twee jaar alle commerciële mail die het verstuurt te overleggen aan justitie.

De aanpak van de spammers is onderdeel van een omvangrijker strijd tegen fraude die Amazon zegt te starten, waarbij het samen met de openbare aanklager 'spoofing' op de korrel wil nemen. Of het zich hierbij beperkt tot de 'spoofing' waarbij een e-mailadres van Amazon misbruikt wordt, of dat het ook jacht maakt op de meer op fraude met creditcards gerichte 'spoofing', meldt het niet. In de tweede variant sturen criminelen een e-mail in de opmaak van het bedrijf naar internetters met het verzoek de persoonsgegevens nogmaals in te voeren via bijgeleverde link. Wie dat doet geeft zijn creditcardgegevens af aan de criminelen. Klanten van eBay hebben regelmatig te maken gehad met dergelijke fraude. De veilingsite heeft er al meerdere malen tegen gewaarschuwd door te zeggen dat het nooit van dergelijke verzoeken doet.

David Zapolsky, vice president en associate general counsel van Amazon, zegt in een verklaring dat Amazon 'spoofers' zal "opjagen". "Voor ieder bedrijf dat een sterke merknaam heeft en via e-mail communiceert met zijn klanten is 'spoofing' een probleem. Het is niet alleen maar spam, het is fraude. De stappen die wij er nu samen met de openbare aanklager tegen zullen ondernemen, maken duidelijk dat we het niet zullen tolereren wanneer iemand zich ermee inlaat."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond