Deel dit artikel
-

Amazon koopt Booksurge

Amazon heeft printing-on-demand bedrijf Booksurge gekocht. Booksurge is tot nu toe in veertien landen actief waaronder Nederland. Uitgeverijen die met het bedrijf samenwerken kunnen via Booksurge hun titels ook wereldwijd aan de man brengen. Hoeveel Amazon voor Booksurge heeft betaald, maakt het e-commercebedrijf niet bekend.

De samenwerking tussen beide partijen is niet nieuw. Booksurge en Amazon kennen elkaar al langer en werkten al samen. Een klant die een boek wil bestellen via Booksurge kan aangeven hoe hij dat wil afnemen. Een van de mogelijkheden was al Amazon.

De overname lijkt duidelijk te maken dat Amazon in printing-on-demand (POD) gelooft. ’POD heeft de economie van lage oplagen geheel  veranderd’, zegt Greg Greeley van  Amazon.com in het persbericht. Een voorbeeld van een uitgave van Booksurge is De Da Vinci Code in het Arabisch.

Booksurge drukt nu vijftienduizend boeken per dag, stelt Hans Offringa tegenover boekenvakpublicatie Boekblad. Over Nederland wil Offringa geen aantallen noemen tegenover Boekblad.  Offringa is sinds twee jaar directeur van Booksurge in Europa. Hij is oprichter van Gopher Publishers en was onder meer adviseur van Boek op Verzoek en de joint-venture BookSurge.nl van Centraal Boekhuis, NBD|Biblion en BookSurge. Nederlandse uitgeverijen met wie Booksurge in Nederland werkt zijn onder meer Friese Pers en KIT Publishers.

Welke gevolgen de overname van Booksurge heeft voor Boek op Verzoek, dat voor de helft eigendom is van CB/NBD en voor de andere helft van Booksurge, is nog niet bekend. Na Lightning Source is Booksurge de tweede speler op de Amerikaanse markt voor POD. Daar is de POD-markt verder ontwikkeld dan in Nederland. Het Amerikaanse Booksurge werd in 2000 opgericht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond