Deel dit artikel
-

Amazon opent online reisbureau

Na enkele maanden geleden met computerverkoop te zijn gestart voegt Amazon.com nu ook reizen toe aan het assortiment. De e-tailer is daartoe een samenwerking gestart met Expedia.com , het grootste online reisbureaus in de Verenigde Staten. Expedia startte gisteren ook met een Nederlandse site.

De Amazon Travelstore wordt gevuld met vliegtickets en hotelboekingen van Expedia.com, maar Amazon is tegelijkertijd ook een samenwerking gestart met Hotwire.com , dat reizen voor de "flexibele reiziger" gaat aanbieden en National Leisure Group's The Vacation Store, dat gespecialiseerd is in cruises. Het geheel wordt aangevuld met reisproducten, zoals gidsen, uit het overige assortiment van Amazon.

De Amerikaanse Travelstore wordt later dit jaar nagevolgd door een Engelse variant. Ook daar wordt samengewerkt met – de Engelse tak – van Expedia.com. In Nederland is Expedia sinds gisteren ook actief , maar de Nederlandse site biedt daarbij niet de mogelijkheid om vliegtickets via internet te boeken. De site richt zich voornamelijk op accomodatie.

Aanslagen
Hoewel Expedia zijn netwerk uitbreidde naar Europa (waaronder Nederland) en Amazon een samenwerking met het bedrijf is aangegaan, maken de online reisbureaus moeilijke tijden door. De koersen van Expedia.com en de moedermaatschappij van Travelocity gingen onderuit, Priceline.com kwam met een waarschuwing over de omzet en BizzTravel.com, een bekende site voor zakelijke reizigers, ging failliet.

Een deel van de problemen wordt veroorzaakt door de aanslagen in de Verenigde Staten en het schrappen van de e-tickets door enkele luchtvaartmaatschappijen. Deze lastminute boekingen via internet zijn met name voor partijen als Orbitz van belang. Dit reisbureau wordt gesteund door vijf grote vliegtuigmaatschappijen in de Verenigde Staten, waaronder KLM-partner North West Airlines, en zag zich eergisteren genoodzaakt om tien procent van het personeel te ontslaan .

Een positief geluid kwam van Lastminute.com , dat meldde dat het weinig negatieve gevolgen ondervond van de aanslagen in de Verenigde Staten. Het aantal bezoekers blijft nagenoeg gelijk en het aantal annuleringen is gering. De site geeft als verklaring dat het weinig vluchten naar de Verenigde Staten verkoopt. Lastminute.com waarschuwde nog wel voor "gevolgen" op lange termijn, maar bleef bij de omzetverwachting die het eerder had gedaan voor het kwartaal eindigend op 30 september.

De vliegtuigmaatschappijen zijn inmiddels weer begonnen met het verkopen van de e-tickets. Ze doen dit tegen bodemprijzen. De voorschriften rond e-tickets zijn al vrij snel na de aanslagen door de overheid aangescherpt, met name op het gebied van legitimatie. Tegenover Cnet verklaren leidinggevenden van online reisbureaus dat de prijzenstunts nog wel enige tijd zullen aanhouden en dat de reiswereld vervolgens weer zal opkrabbelen.

Twijfel is er of de groeicijfers van de online reisbranche – waar momenteel de meeste omzet binnen e-commerce wordt behaald – wel zullen standhouden. "De groei in de reisbranche is afgevlakt, afhankelijk van welke meetmethode je daarvoor gebruikt", zegt Greg Stanger, chief financial officer van Expedia.com. "Maar de online reisbranche groeide kwartaal na kwartaal." Expedia had in het tweede kwartaal van dit jaar een omzet van 78 miljoen dollar, tegenover 37 miljoen dollar een jaar geleden. Het bedrijf maakte als eerste online reisbureau winst , in het eerste kwartaal van dit jaar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond