Deel dit artikel
-

Amerikaanse bedrijven lonken naar China

Het Amerikaanse International Data Group ( IDG ) investeert meer dan 200 miljoen gulden in Chinese websites. EnReach Technology wil een webbrowser voor tv's in China op de markt brengen.

Ondanks een verbod op buitenlandse investeringen door de Chinese overheid, is IDC de eerste die op zo'n grote schaal de potentiële miljoenenmarkt betreedt. Het geld gaat naar 25 websites die e-commerce bedrijven. In deze groep zitten ondermeer 8848.net, dat electronica aan consumenten verkoopt, en Dangdang.com, een online boekhandel. Alle sites zullen komend jaar met een internationale site komen, zodat ook publiek buiten China bediend kan worden.

IDG kan legaal geld steken in deze ondernemingen, omdat het geen content providers zijn. De overheidsmaatregelen, van kracht sinds september, betreffen alleen deze groep web-ondernemers. 'Deze sites vallen onder de noemer business service', zegt Quan Zhou, directeur van IDG's investeringsfonds. 'We zitten daarom politiek veilig.' Met de maatregelen wil Peking de eigen markt beschermen.

Ongewild geeft de Chinese regering zo een slinger aan de e-commercemarkt, omdat ondernemers liever daar in stappen dan in een verboden nieuws- en informatiesite. Volgens de onderzoekers van IDC is de markt in China nu goed voor 43 miljoen dollar. In 2004 zal dat zo'n 11,7 miljard dollar zijn. De keus om geld te steken in e-commerce, en niet in gewone nieuwssites, is commercieel, niet politiek, zegt Zhou.

De startup EnReach wil eind 2000 2 miljoen settop-boxen in China verspreid hebben. Ook Microsoft en Myweb brengen settop-boxen op de Chinese markt.

Het systeem van EnReach is een zogeheten WebDVD, die een micro-processor, een besturingssysteem, een webbrowser en een DVD-speler bevat. De speler wordt aan de tv en een telefoonlijn gekoppeld en geeft zo toegang tot Internet.

Bronnen:
<a href="
http://www.mediacentral.com/channels//inetecomm/11_10_1999.reuff-story-bctechnologychina.html” target=”_blank” class=”news-text”>Mediacentral

Reuters

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond