Deel dit artikel
-

Amerikaanse tech-sector snijdt fors in R&D

De Amerikaanse tech-sector snijdt op grote schaal in zijn uitgaven voor R&D. Het is voor het eerst sinds 1987 dat die dalen, aldus CBS MarketWatch. Deskundigen vrezen dat de bezuinigingen desastreus uitpakken voor het innovatieve karakter van de Amerikaanse economie.

De honderd Amerikaanse tech-bedrijven die in 2002 het meest aan R&D uitgaven, sneden gemiddeld 6,8 procent meer in hun budgetten in vergelijking met het jaar ervoor, zo stelt CBS MarketWatch. Volgens de National Science Foundation is het voor het eerst sinds 1987 dat die dalen. Belangrijkste oorzaak is de algehele economische malaise, waardoor bedrijven moeten snijden in al hun uitgaven. Sommige concerns kunnen met het schrappen ervan ook hun winsten makkelijk oppoetsen, meent CBS.

Van de 58 miljard dollar die de top 100 in 2002 in R&D stak, werd meer dan de helft uitgegeven door de grootste tien. Gemiddeld steekt de top 100 van iedere dollar omzet 12 cent in R&D. Een flink aantal van de tech-bedrijven zag het percentage van de omzet dat naar onderzoek en ontwikkeling gaat, wel toenemen. Zo lag dit percentage bij Nortel en bij Applied Materials op meer dan twintig procent. Probleem is echter dat bij de meest tech-bedrijven de omzet daalde, in veel gevallen met meer dan dertig procent.

De kleinere Amerikaanse tech-bedrijven sneden nog dieper in hun R&D-budgetten, soms met meer dan tweederde. Chipmaker Cirrus Logic met 65 procent, de producent van netwerkapparatuur 3Com met 47 procent en Lucent met 34 procent. Grotere partijen als Intel, Hewlett-Packard en Adobe Systems verhoogden volgens CBS hun uitgaven aan innovatie, maar leden onder de bezuinigingen bij partners als Cisco , Dell en Microsoft. Zo zal Intel alleen snellere chips maken als ook software- en computermakers daaraan meedoen.

Deskundigen vrezen dat het innovatieve karakter van de Amerikaanse economie ernstig zal leiden onder de R&D-bezuinigingen. Maar liefst 72 procent van de Amerikaanse investeringen in innovatie vindt plaats in het bedrijfsleven. Juist tech-R&D kan een katalysator zijn voor de ontwikkeling van de gehele economie, betoogt onder meer het Amerikaanse ministerie van Handel tegenover CBS . Met name Rusland, India en China zouden kunnen profiteren van een innovatie-terugslag voor de VS.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond