Deel dit artikel
-

Apple en Google willen digitaal uitgeven bevorderen

Zowel Google als Apple zijn lid geworden van het IDPF, de wereldwijde handelsorganisatie die digitaal uitgeven en digitaal lezen wil bevorderen. Enkel de grote speler Amazon, die liever met gesloten systemen werkt, ontbreekt nu nog op de ledenlijst.

Het IDPF, voluit International Digital Publishing Forum, heeft onder meer epub ‘gemaakt’, een open standaard voor e-boeken en andere platforms als tablets. Al kreeg de organisatie vanuit de markt regelmatig stevige kritiek te verwerken vanwege de traagheid waarmee het open formaat werd ontwikkeld.

De Kindle van Amazon was de eerste reader die grootschalig werd afgenomen. Het bedrijf gebruikt geen epub, maar kent een gesloten systeem. Daar zit zowel de uitgever als de consument niet op te wachten. Gebruikers van de Kindle kunnen bijvoorbeeld alleen boeken bij Amazon bestellen en lezen. Amazon ontbreekt dan ook de grote afwezige op de ledenlijst van het IDPF.

De meeste uitgevers in Nederland omarmen het epub-formaat. Met het epub-formaat kunnen klanten e-books kopen of downloaden op verschillende plekken. Google ondersteunt het, Bol.com gebruikt het formaat voor de aangeboden e-books en zo ook Selexyz. Apple kent voor de iPad wel het epub-formaat, maar is niet geheel open. Het gebruikt voor de boeken uit de iBooks Store FairPlay DRM.

Google en Apple zijn sinds juli lid geworden van het IDPF. De organisatie kent inmiddels leden van groot formaat als bijvoorbeeld Nokia, Sony en de grote buitenlandse uitgeverij McGraw-Hill.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond