Deel dit artikel
-

ASP vaak nog onbekende term

Veel mkb-ers blijken onbekend te zijn met de term asp. “Ze zien onbekendheid, afhankelijkheid en verlies van controle over eigen gegevens als een belemmering om over te stappen op een asp.” Dat blijkt uit onderzoek van het Telematica-instituut en het ASP Forum Nederland, dat met hulp van Syntens en het ministerie van Economische Zaken werd uitgevoerd.

ASP staat voor application service provider. Bij een ASP wordt software verhuurd in plaats van dat deze moet worden gekocht. Hierdoor zijn gebruikers veelal goedkoper uit. Ze kunnen de software gebruiken wanneer zij die nodig hebben. Ze worden echter nooit eigenaar van de software.

Gebruikers baseren de keuze voor een bepaalde asp veelal niet op inhoudelijke argumenten, zo stellen de onderzoekers. Zij winnen van tevoren nauwelijks informatie in bij de brancheorganisatie of bij andere gebruikers. Ze baseren hun keus meer op de functionaliteit van het softwarepakket dan op het feit dat het softwarepakket op basis van asp kan worden geboden.

Als aan ondernemers wordt gevraagd welk pakket zij eventueel op basis van asp zouden willen gebruiken, dan scoort het boekhoudpakket relatief zeer laag. “Blijkbaar aarzelen ze om omzetgegevens buiten de deur te plaatsen,” zo stellen de onderzoekers. Daarnaast noemen ondernemers als drempels het vertrouwen in de asp zelf en de beperkte mogelijkheden van maatwerk. Opvallend is dat zowel asp’s als mogelijke gebruikers aangeven dat eventuele problemen en de kosten van internet en kosten in het algemeen geen drempel zijn voor het gebruik van applicaties op asp-basis. Gebruikers zijn zelfs zeer tevreden over het kostenoverzicht, al vinden ze asp niet goedkoop. Meestal betalen de gebruikers een bedrag per gebruiker of per maand. Bij veel gebruikers waren de kosten niet doorslaggevend bij de keuze voor asp.

Volgens de onderzoekers is opvallend dat sommige gebruikers van asp zelfs niet bekend zijn met het begrip asp. Hieruit blijkt dat asp steeds meer wordt gepresenteerd als een dienst of een service en minder als een technologie op zich.

Op dit moment zijn in Nederland naar schatting 170 asp’s actief die bedrijfsapplicaties aanbieden. Dit aantal is volgens het Telematica-instituut exclusief banken die internetbankieren aanbieden en exclusief isp’s die bijvoorbeeld webmail aanbieden.

De klanten van asp’s bevinden zich volgens de onderzoekers vooral in de zakelijke dienstverlening, waar bijvoorbeeld accountants, boekhouders, automatiseringsbedrijven en alle mogelijke verhuurbedrijven onder vallen. De financiële sector is opvallend populair bij asp’s, hoewel het aantal bedrijven in de financiële sector slechts 2 procent bedraagt volgens het CBS.

De populariteit van deze sectoren valt volgens het Telematica-instituut te verklaren doordat bedrijven in deze sectoren veel gebruik maken van administratieve en financiële softwarepakketten. Dit zijn juist de generieke softwarepakketten die een asp op grote schaal aan kan bieden.

Openbare voorzieningen, logistiek, onderwijs en zorg komen ook relatief veel voor als asp-klant. In de landbouw wordt relatief weinig gebruik gemaakt van asp, terwijl deze sector toch 14 procent uitmaakt van het aantal Nederlandse bedrijven, aldus de onderzoekers.

De Nederlandse asp’s zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Het overgrote deel van de asp’s werkt aan nieuwe applicaties en wil nieuwe markten bedienen en nieuwe diensten aanbieden. De omzetten stijgen, er ontstaat een groot scala aan nieuwe applicaties.

Samen met het succes van adsl en de toekomstige mogelijkheden van mobiele internettoegang zal dit sterk bijdragen aan een verdere groei van de asp-markt, zo denken de asp-providers. De beschikbaarheid en kwaliteit van snelle datanetwerken zoals adsl en wifi nemen toe waardoor software door meerdere mensen en bedrijven en op meerdere locaties wordt gebruikt, zowel binnen als buiten en zowel op het werk als thuis.

Deze trend waarbij een product overal en eenvoudig beschikbaar is, wordt wel beschreven als “software uit de kraan”. Behalve de kwaliteit en snelheid van netwerken neemt ook het gebruik van internet voor zakendoen en financiële transacties sterk toe. Zo doet 50 procent van de bedrijven aan internetbankieren.

Deel dit bericht

2 Reacties

Edwin Noordermeer

Als ASP aanbieder mis ik een van de belangrijkste argumenten om (ASP) software uit de muur te gebruiken. Onze klanten vinden vooral het feit dat onderhoud en beheer van de applicaties volledig wegvalt. Dat scheelt FTE's op de automatiseringsafdeling, en dus kosten ! Onderhoud wordt daarbij gedaan door applicatie specialisten. Daarnaast biedt ASP de mogelijkheid dat meerdere gebruikers gebruik maken van de zelfde data in de software applicatie. Dat geeft voordelen bij bedrijven met meerdere vestigingen. Maar ook klanten en toeleveranciers kunnen gebruik maken van dezelfde data. Ook dat geeft nieuwe mogelijkheden. Na een overdreven hype in 2000 en een onderwaardering in 2001,2002 en 2003 komt de ASP weer langzaam in de acceptatie zone. Een boerenverstand benadering: Wat kost dat, wat levert dat op, is een hele gezonde manier om het toepassen van het ASP businessmodel te overwegen.

Micha Schopman

Een voordeel van ASP als dienstverlener is dat je controle houdt over je programmatuur. Bij bepaalde software wordt bij een release de broncode waaruit het programma bestaat door een compiler gehaald, wat in principe niets anders is dan de software omzetten van programmacode termen naar computertaal die over het algemeen niet meer is om te keren naar originele broncodes waarmee een programma wordt gemaakt. Een aantal ontwikkeltalen bieden de mogelijkheid niet om te compileren, waardoor een client zomaar toegang zou kunnen krijgen tot de broncode, en uiteraard wil je dat niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond