Deel dit artikel
-

Auto’s steeds gevoeliger voor virussen

Ook auto's blijken steeds gevoeliger voor virussen. Dat komt omdat ze steeds meer computergestuurde functies aan boord hebben. Dat is een van de conclusies in het 'Security Threats and Attack Trends Report' van IBM.

De gemiddelde nieuwe auto heeft circa twintig computerprocessoren aan boord en ongeveer 60 megabytes aan computercode. De verwachting is dat dat alleen maar toe zal nemen. Hierdoor neemt de kans op draadloze aanvallen flink toe, denken de consultants van IBM. En daar blijft het volgens IBM niet bij. Ook voice over ip (voip)-telefoonsystemen zullen steeds vaker het doelwit zijn hackers die proberen de systemen af te luisteren of plat te leggen. Verder zijn mobiele telefoons en pda’s volgens de onderzoekers evenmin veilig.

In 2004 zijn er volgens het rapport 28.327 verschillende en nieuwe computervirussen bijgekomen. Dit brengt het totale aantal van oude en nieuwe virussen op 112.438. In 2002 werden er nog maar 4551 nieuwe virussen ontdekt. Van de 147 miljard e-mails die IBM in 2004 voor consumenten heeft gescand had 1 op de 16, oftwel 6 procent, een virus. In 2002 was dit percentage nog maar 0,5 procent.

Uit het onderzoek van IBM blijkt verder dat de hoeveel spam die circuleerde op bedrijfsnetwerken goed was voor 75 procent van het totale e-mail verkeer. Op piekuren was dat zelfs 95 procent. De snelst groeiende bedreiging in 2004 was phishing – dat zijn misleidende e-mails waarin mensen worden opgeroepen hun persoonsgegevens prijs te geven. De groei van het aantal mailtjes waarbij sprake was van phishing groeide met maar liefst 5000 procent. Het waren er 18 miljoen in getal, aldus IBM.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond