Deel dit artikel
-

Ballmer waarschuwt voor staatsinvloed op intellectueel eigendom

"Een contingency-plan? We hebben helemaal geen plan klaarliggen voor het geval dat Microsoft zich daadwerkelijk moet opsplitsen." Steve Ballmer reageert koel op vragen, afgevuurd door de financiële pers die vandaag overhaast naar Rotterdam afgereisd is om te horen wat de CEO van Microsoft te melden heeft na het oordeel van de rechter dat het concern inderdaad gesplitst moet worden, en dat er over vier maanden een concreet voorstel klaar moet zijn.

Ballmer reist door Europa om de lancering van Next Generation Windows Services aan te kondigen, een serie producten waarmee Microsoft zijn invloed op het Internet en e-business wil versterken. De lancering van NGWS is echter uitgesteld tot 22 juni, omdat Microsoft voordien een uitspraak verwachtte in de rechtszaak die al jaren duurt. Dat oordeel kwam woensdagavond, kort voor Ballmer's komst naar een congres in Rotterdam.

"Uiteraard vechten wij deze beslissing aan," bevestigt de Microsoft-topman. "We gaan zeker in beroep en vragen uitstel aan van de uitvoering, zolang het beroep loopt. Dit is een onredelijk besluit. Je moet goed begrijpen dat het oordeel van gisteren niet alleen de splitsing van Microsoft behelst; de bedoeling is ook dat de verdere ontwikkeling van Windows gereguleerd wordt en dat we onderdelen van onze bestaande technologie moeten delen. Het is ongelofelijk! Deze beslissing betekent dat de staat morgen voor ieders deur
kan staan om je intellectueel eigendom af te nemen en aan anderen uit te delen, als het te populair wordt. Daar verzetten wij ons tegen. Zo'n veroordeeling is namelijk niet consistent met eerdere uitspraken. Het oordeel is bovendien gebaseerd op een aantal feitelijke en juridische misvattingen."

"Daarnaast is het onredelijk en overdreven om Microsoft op te breken en de hele high-tech sector te reguleren. Door overheidsbemoeienis wordt de innovatie in onze industrie belemmerd en gaan de prijzen van software voor de consument onnodig omhoog. Bill en ik zijn het roerend eens: gisteren was de eerste dag van de rest van deze rechtszaak."

De voorman van Microsoft bevestigt echter dat er wel iets veranderd is bij het concern, sinds deze zaak aanhangig gemaakt werd. "Wij begrijpen dat Microsoft een unieke positie heeft en dat daar een zekere verantwoordelijkheid bij past. Maar onze industrie is zeer concurrerend. Daar voegt dit oordeel niets aan toe. Iedereen moet innoveren. Iedereen
moet de prijzen omlaag drijven. Linux toont aan dat er volop concurrentiedruk bestaat."

Op kritiek dat Microsoft steeds dezelfde argumenten gebruikt in zijn verdediging heeft Ballmer echter geen duidelijk antwoord. "Wij handhaven onze positie. Dit oordeel is onrechtvaardig en onredelijk. Maar we laten ons niet al teveel afleiden en gaan door met de ontwikkeling van software. We staan aan de vooravond van de lancering van Next Generation Windows Services, een belangrijke vernieuwing in onze strategie en een scala aan nieuwe producten. Die lancering is nu even uitgesteld vanwege deze zaak, maar voor de meeste mensen bij Microsoft is het business-as-usual."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond