Deel dit artikel
-

Bertelsmann opnieuw in downloads

Enkele jaren nadat het Duitse Bertelsmann vele miljoenen in Napster investeerde, en vervolgens in juridische problemen kwam vanwege deze overname, stapt het wederom in de handel in downloads. Het ontwikkelde hiervoor software onder de naam GNAB en startte een samenwerking met Intel.

Het succes van de iTunes Music Store van Apple leidt tot vele navolgers. Bertelsmann kan niet bepaald tot die categorie gerekend worden. Het Duitse mediabedrijf was al in 2000 actief met downloads, toen het zich aan Napster verbond met een investering van 85 miljoen dollar. De populaire peer-to-peer site was al aangeklaagd vanwege inbreuk op auteursrechten, en na de investering richtten de aanklagers hun pijlen ook op Bertelsmann, dat miljoenenclaims zag opdoemen. In januari van dit jaar was er de eerste schikking, voor 50 duizend dollar met het bedrijf Bridgeport Music.

Het Napster-avontuur heeft de interesse in (legale) downloads niet doen verdwijnen bij Bertelsmann, zo blijkt uit de lancering van GNAB, een download-platform voor muziek, films en mobiele content (ringtones). GNAB is ontwikkeld door Bertelsmann-onderdeel Arvato en is bestemd voor telecombedrijven, internetaanbieders en televisiezenders, zo meldde het Duitse bedrijf tegenover persbureau Reuters. De klanten kunnen naar wens ook besluiten om klanten in staat te stellen de bestanden met elkaar te delen, in de geest van (de oude) Napster.

Intel heeft inmiddels besloten om chips te produceren die zijn afgestemd op gebruik in combinatie met het download-platform van Bertelsmann, zo maakten beide bedrijven bekend. Intel ijvert al langer voor een betere afstemming van apparaten op elkaar, zoals notebooks, mobiele telefoons en pc’s. De chipfabrikant is ook een van de oprichters van de Digital Living Network Alliance, een organisatie die standaarden wil voor het koppelen van computers en consumentenelektronica.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond