Deel dit artikel
-

Ceo’s tech-bedrijven blijken gulle gevers

Topmensen van Amerikaanse ict-bedrijven behoren tot de grootste gevers aan goede doelen in het land, zo blijkt uit een rangschikking van Business Week. Bill Gates gaf 25 miljard dollar weg en is daarmee Amerika's grootste weldoener.

Business Week becijferde de giften op basis van onderzoek naar publiek gemaakte bedragen over giften en persberichten (van de ontvangers), informatie in 'jaarrekeningen' van de goede doelen en ook interviews.

In de top van de 50 grootste weldoeners van de Verenigde Staten zijn de oprichters van Dell, Sun, Intel en Microsoft te vinden. In totaal telt de lijst zestien personen die hun geld verdienden bij een ict-bedrijf. Aanvullend zijn er nog enkele namen aan toe te voegen van mensen die hun fortuin vergaarden op het raakvlak met ict, zoals Patrick McGovern, de oprichter van uitgever IDG, die via een stichting die hij met zijn vrouw heeft opgezet (een populair model onder de weldoeners) 351 miljoen dollar gaf en in de rangschikking daarmee op de 13e plaats eindigde.

De grootste weldoener is Bill Gates, die volgens Business Week bijna 25 miljard dollar (54 procent van zijn vermogen) heeft gestoken in de Bill and Melinda Gates Foundation. Deze stichting geeft steun bij onderzoek naar levensbedreigende ziektes als aids en malaria en financiert ook onderwijsprojecten. Gates wordt gevolgd door Intel -oprichter Gordon Moore die samen met zijn vrouw 7,2 miljard dollar heeft geschonken aan goede doelen, speculant George Soros is goed voor 4,7 miljard dollar.

Andere bekende topmensen uit de ict-industrie die voorkomen op de lijst zijn:
Michael Dell, op de zesde plaats met 1,2 miljard dollar aan giften;
Jeffrey Skoll, ex-president van eBay , op de 14e plaats met 347 miljoen dollar aan giften;
Paul Allen, mede-oprichter Microsoft, op de 17e plaats met 317 miljoen dollar aan donaties;
William Coleman, mede-oprichter van BEA Systems , op 24e plaats met giften ter waarde van 252 miljoen dollar;
Pierre Omidyar, chairman en mede-oprichter van eBay, op de 31e plaats met 214 miljoen dollar;
David Duffield, mede-oprichter van PeopleSoft , hij eindigde op de 35e plaats met 152 miljoen dollar aan giften;
James Clark, mede-oprichter van Netscape , op de 50e plaats met 95 miljoen dollar.

Educatie en gezondheidszorg zijn de goede doelen waar de ict-topmensen hun geld voornamelijk in steken, wat in lijn is met de bestemmingen die de weldoeners uit andere industrietakken voor hun geld zoeken. Enigszins meer aandacht is er voor kunst, waar bijvoorbeeld Paul Allen (ex-Microsft) zijn geld aan geeft. James Clark investeert met name in biomedisch onderzoek, maar trok een deel van zijn gift aan Stanford University boos weer in nadat de regering Bush had besloten om onderzoek naar stamcellen te beperken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond