Deel dit artikel
-

Charitatieve hotelreserveringssite Dakloos.nl gelanceerd

Sinds afgelopen week kunnen internetters via Dakloos.nl wereldwijd bij 5500 hotels reserveren tegen het laagst mogelijke tarief. Van de uiteindelijke overnachtingkosten komt drie procent direct ten goede aan daklozen. "U bent onder de pannen en tegelijkertijd helpt u ook een dakloze een nachtje van de straat."

Dakloos.nl is ontstaan naar een idee van Alec Behrens: "Ik heb me altijd verbaasd over de schrijnende tegenstelling tussen de massa's mensen die grif betalen voor een hotelkamer en daklozen die het moeten doen met kartonnen dozen. Op een gegeven moment dacht ik: het zou toch mogelijk moeten zijn dat elke keer als iemand in het hotel slaapt, een klein percentage van de hotelrekening automatisch wordt afgedragen aan instanties die zich inzetten voor daklozen."

In de praktijk merkt de klant er dan ook niets van, aldus Behrens: "Het boeken gaat net als bij andere hotelreserveringsites, met dat verschil dat drie procent van de uiteindelijke overnachtingkosten direct ten goede komt aan daklozen. Anders gezegd: zonder dat het u als klant extra geld of moeite kost, bent u onder de pannen en tegelijkertijd helpt u ook een dakloze een nachtje van de straat." Bijkomend voordeel van Dakloos.nl is volgens Behrens dat de klant de beste prijs krijgt die het hotel online vrij geeft.

Het uitgebreide netwerk van 5500 hotels heeft Dakloos.nl te danken aan het feit dat het gekoppeld is aan de internationale databank van Bookings , Nederlands marktleider op het gebied van online hotelreserveringen, waarvan Behrens mede-oprichter en aandeelhouder is. "Het alternatief zou zijn geweest dat we opnieuw een heel netwerk zouden hebben moeten opbouwen van hotels. Nu wordt het percentage afgetrokken van de commissie zoals die is vastgelegd in de bestaande contracten." Dus snijdt Behrens zich in de eigen vingers? "Dat klopt, maar maakt me weinig uit, ik heb een dak boven mijn hoofd."

Behrens wil benadrukken dat het initiatief is opgezet in "nauwe samenwerking" met de Stichting Z, uitgever van de Amsterdamse daklozenkrant Z Magazine , en het platform Belangen Amsterdamse Dak- en Thuizlozen (BADT). "Zij krijgen het geld en zijn dan ook verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van Dakloos.nl. Zij weten ook veel beter dan ik hoe ze de inkomsten moeten besteden."

De site is onbezoldigd gebouwd door Waterloo Producties . Voormalig burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn steunt het initiatief als voorzitter van het Algemene Nederlandse Verbond van Reisondernemingen ( ANVR ) openlijk – "Een positief, nieuw en vooruitstrevend initiatief, dat een steentje bijdraagt." Om bezoekers naar Dakloos.nl te krijgen, wordt er samengewerkt met de gemeenteportal Amsterdam.nl . Tevens loopt er een gesprek met een drukker voor gratis flyers die de dakloze krantenverkopers kunnen gaan uitdelen en heeft Boomerang laten weten gratis kaarten te willen distribueren.

Daarnaast is Behrens nog druk doende het initiatief door uitgevers Lonely Planet en Rough Guide in hun internationale reisgidsen te laten opnemen en wordt er gewerkt aan www.charityhotels.com. Deze site zal later dit jaar in Londen worden gelanceerd, onder meer in samenwerking met The Big Issue (de Londense daklozenkrant). Het is de bedoeling dat het concept vervolgens ook wordt gelanceerd in Frankrijk, Zwitserland, België en Duitsland.

Rest de vraag waar Behrens het allemaal voor doet. "Mijn ouders hebben mij geleerd een plek beter achter te laten dan dat je die hebt aangetroffen. Dat geldt ook voor de wereld waar je in leeft. Er beginnen nu dagelijks boekingen binnen te komen en als je de euforie bij de daklozen ziet, dan is dat onbetaalbaar. Eigenlijk zou Amazon iets soortgelijks moeten doen tegen bijvoorbeeld analfabetisme. Sterker nog, ik heb Jeff Bezos al een brief gestuurd."

Overigens is Dakloos.nl niet de enige speler in de hotel(reis)branche die goede doelen steunt. Ook online reisbureau Webreizen staat een percentage van de brutowinst af aan goede doelen. De klant kan online hotels, vliegreizen en huurauto's boeken over de hele wereld en geeft vervolgens zijn voorkeur aan voor een donatie aan de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds of Stop Aids Now. Webreizen is een initiatief van Peter Biemans, directeur van reisorganisatie Travelhome.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond