Deel dit artikel
-

ChemConnect sluit aan op GXS

Marktplaats voor de chemische industrie ChemConnect heeft zich aangesloten bij GXS, een van de grootste e-commerce netwerken ter wereld. Klanten van ChemConnect kunnen nu ook via GXS handelen, een bedrijf is hiermee al begonnen. Forrester Research ziet de samenwerking als een goede stap.

GXS , Global eXchange Services, was tot juni eigendom van General Electrics, dat het bedrijf toen voor 800 miljoen dollar verkocht aan investeringsmaatschappij Francisco Partners. Via het e-commerce netwerk van GXS handelen 100 duizend bedrijven, ze zijn volgens GXS goed voor 1 miljard transacties op jaarbasis met een waarde van 1 biljoen dollar. ChemConnect richt zich op chemicaliën, kunststoffen en aanverwante producten. De marktplaats wordt naar eigen zeggen gebruikt door 7500 bedrijven over de gehele wereld.

De aansluiting van ChemConnect op GXS zorgt voor gemakkelijker communicatie van de klanten van ChemConnect met talloze bedrijven buiten de eigen sector. Het eStandards XML-dataformaat van ChemConnect is nu uitwisselbaar met de formaten van bedrijven die gebruik maken van GXS, zoals EDI of formaten op basis van XML.

OxyChem (Occidental Chemical Corporation) is de eerste die gebruik maakt van deze mogelijkheid. "We hebben onmiddelijk een half dozijn handelspartners geïdentificeerd waarmee we voordien nog geen uitwisseling van elektronische handelsdocumenten konden realiseren", zegt Stacy Palmatary, vice president e-business bij OxyChem in een toelichting. "(…) Nu zijn we bezig om ons ChemConnect-kanaal te benutten om onze klanten verderop in de keten te bereiken. We zien nieuwe mogelijkheden om ook onze bedrijfsprocessen die vallen buiten de verkoop en aankoop van grondstoffen te automatiseren."

"Door de GXS-gebruikers na te lopen op sector en locatie hebben we een lijst van 50 duizend potentiële connecties opgesteld. Vervolgens hebben we onze deelnemers gepolst. We kregen enorm positieve reacties", aldus John Robinson, ceo van ChemConnect. "Deze hub-to-hub aansluiting complementeert en vergroot onze mogelijkheden duidelijk. Onze deelnemers krijgen de kans om een groot aantal relatief laagwaardige transacties te automatiseren die voorheen veel administratie vergden."

Niet alleen ChemConnect en zijn klanten zien brood in de koppeling met GXS, ook Forrester Research reageert opgetogen. Analist David Metcalfe zegt dat ChemConnect nu aantrekkelijker wordt voor kleinere bedrijven, die via de marktplaats ook op een goedkope manier de beschikking krijgen over EDI-uitwisseling. Deze kostbare EDI-systemen zijn bij de grote partijen in de chemische industrie, zoals BASF en Bayer, al langer in gebruik.

Metcalfe zegt ook dat de druk op marktplaats Elemica opgevoerd wordt. ChemConnect weet nu chemische bedrijven de mogelijkheid te bieden van geautomatiseerd berichtenverkeer ongeacht welk protocol er gebruikt wordt. "Dit zorgt ervoor dat Elemica moet bewijzen dat zijn strategie die gefocust is op alleen XML-netwerken ook werkt."

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond