Deel dit artikel
-

China onderkent belang RFID

Ook China gaat nadat het aanvankelijk twijfelde groot inzetten op RFID. Onlangs werd door het land een nieuwe RFID-standaard geadopteerd. Toch heeft China, net als veel andere Aziatische landen, nog een flinke inhaalslag te maken.

Het heeft betrekkelijk lang geduurd voordat China de potentie van RFID onderkend heeft. Een duidelijke strategie was er eigenlijk niet. En dat riep bij kenners de nodige vragen op. Nu China om is, wil het een voorname rol spelen bij de verdere ontwikkeling van de opvolger van de barcode. 

Voor rfid-watchers was in een vroeg stadium al duidelijk dat China, maar ook de rest van Azië, een vooraanstaande rol moest gaan spelen op het gebied van RFID, maar in tegenstelling tot de Verenigde Staten waar 1,8 miljard dollar is vrijgemaakt voor onderzoek naar RFID tot 2008, gaf China eigenlijk nauwelijks geld uit aan onderzoek en ontwikkeling van RFID.

Wel kreeg het auto-ID lab van de Universiteit van Shanghai onlangs een bedrag van 242.000 dollar van het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie.  Dat laboratorium heeft een werkgroep in het leven geroepen die RFID-chips gaat ontwikkelen en moet er voor zorgen dat China eindelijk een rol van betekenis gaat spelen op het gebied van RFID.

Dat de Chinese regering door de knieën is gegaan, heeft er ook mee te maken dat grote bedrijven zoals Intel en IBM aangedrongen hebben op actie. Bij de ontwikkeling van bepaalde draadloze producten werken Chinese bedrijven namelijk samen met grootmachten zoals IBM en Intel. De standaarden voor de producten die ze samen met IBM en Intel maken, zijn vaak internationaal geregeld. China kan vanuit concurrentie-overwegingen moeilijk achterblijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond