Deel dit artikel
-

Concurrentie voor Microsoft Passport

Passport, het online identificatiesysteem van Microsoft, krijgt concurrentie van een dertigtal bedrijven die samen met Sun Microsystems een alternatief systeem gaan ontwikkelen. De gelegenheidsgroep noemt zichzelf de 'Liberty Alliance' en zegt een 'federaal legitimatiemodel' voor te staan in plaats van het Microsoft-model met een centrale autoriteit.

Het idee achter beide identificatiesystemen is hetzelfde: consumenten toegang geven tot een verscheidenheid aan online diensten en met een verscheidenheid aan apparaten via een enkel wachtwoord. In de versie van Microsoft worden de benodigde gegevens opgeslagen in een centrale databank. 'Federated Identity' daarentegen , dat voor zowel consumenten als bedrijven eenvoudig te gebruiken zou zijn, houdt onder meer in dat de gebruikers zelf de betreffende gegevens beheren. Dit zou 'de volgende generatie internet' moeten inluiden, namelijk een periode van 'gefederaliseerde commercie'. Wat dat precies inhoudt zegt de Liberty Alliance niet, maar het past schijnbaar in een gefederaliseerde wereldbeschouwing, waarin een online identiteit, een persoonlijk profiel, gepersonaliseerde online configuraties, koopgewoontes en -schiedenis "geadministreerd worden door de gebruikers, maar op veilige wijze gedeeld kunnen worden met door de gebruiker te kiezen organisaties".

Vorige week nog maakte Microsoft bekend dat het Passport zou openstellen voor andere bedrijven, om zo een 'trusted network' te creëren. Omgekeerd is Microsoft welkom om lid te worden van de Trusted Alliance, zo laat deze groep weten. Volgens Sun vice president Jonathan Schwarz is Microsoft expliciet uitgenodigd om lid te worden, evenals America Online. De leden die de Alliance tot nu toe heeft zijn niet de geringsten. Onder meer American- en United Airlines, Bank of America, Nokia, NTT DoCoMo, Cisco, eBay, General Motors , Sony en Vodafone zijn van de partij, evenals een aantal bedrijven die nu nog onbekend willen blijven. Tesamen zouden deze partijen een miljard online identiteiten vertegenwoordigen.

Het officiële commentaar van Microsoft luidt dat het initiatief van de Alliantie "een sterke maar enigszins verlate validatie " van het Passport-concept is; "Als Sun echt geinteresseerd is in universele identificatie, dan zou het samenwerken met de 165 miljoen Passport-accounts in plaats van ergens in de toekomst zelf een nieuw eiland van identificatie te bouwen."

Hoewel de Trusted Alliance nog moet beginnen met de daadwerkelijke ontwikkeling van een identificatiesysteem lijkt het onvermijdelijk dat er compatibiliteitsproblemen zullen ontstaan. In een interview met NewsBytes zegt Randy Heffner van de Giga Information Group dat het onvermijdelijk is dat een van de partijen het veld zal moeten ruimen ten gunste van de ander.

Van de leden van de Alliance wordt overigens verwacht dat deze een financiële bijdrage zullen leveren aan de ontwikkeling van het identificatiesysteem. Hoe hoog de kosten zullen zijn is niet bekend, evenmin als een streefdatum voor implementatie van het systeem.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond