Deel dit artikel
-

CPB verwacht aantrekkende groei ICT-sector

Hoewel de omzetgroei binnen de ICT-sector vorig jaar tegenviel, zal de neergaande lijn dit jaar omgebogen worden en volgend jaar resulteren in een toenemende omzetgroei. Dit zegt het Centraal Planbureau in een rapportage over de ICT-sector in Nederland. Gemiddeld was er vorig jaar een omzetgroei van 3,5 procent, ruim zes procent minder dan eerder was voorzien.

Er is geen sprake meer van "een uitbundige juichstemming", constateert het Centraal Planbureau in zijn rapport ' CEP-op-maat ict 2001-2003&#39 . De groeiverwachtingen voor de ICT-sector werden begin vorig jaar ook al door het bureau getemperd, maar de cijfers vielen uiteindelijk lager uit dan was voorzien. Vorig jaar sprak het CPB nog van een verwachte groei voor 2001 van 9,75 procent, dat werd uiteindelijk 3,5 procent. Voor het huidige jaar verwachtte het een groei van 7,5 procent, nu spreekt het van 3,25 procent.

Oorzaken voor de afname zijn de negatieve economische gevolgen van de aanslagen op 11 september, maar ook slechtere verkoop van chips en halfgeleiders speelden mee en "te hoog gespannen verwachtingen" waardoor verscheidene ICT-bedrijven in de financiële gevarenzone terecht kwamen. Verder wordt ook de inmiddels afgeronde omschakeling naar de euro als reden genoemd waarom bedrijven minder omzetgroei weten te halen.

Het is de telecomsector waar de grootste teruggang in groei is te zien, van 24,2 procent in 1999 naar 8,6 procent vorig jaar. Het zijn echter de bedrijven binnen de categorie 'ICT-industrie' , de producenten van ICT-goederen zoals kabels, chips, halfgeleiders, computers, mobieltjes, die hun omzet zagen dalen (-1,9 procent).

Toch boekt de ICT-sector nog steeds een hogere omzetgroei dan gemiddeld voor de economie. Die bedroeg vorig jaar 1,1 procent en wordt voor dit jaar geraamd op 1,5 procent. Bovendien stelt het Centraal Planbureau dat de groei binnen de ICT weer zal aantrekken in de loop van dit jaar. Voor volgend jaar verwacht het weer een omzetgroei "van boven de 5 procent".

De totale omzet binnen de Nederlandse ICT-sector bedroeg vorig jaar 50,4 miljard euro, ruim 7 miljard euro meer dan twee jaar geleden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond