Deel dit artikel
-

Digg-platform versnelt productontwikkeling

Ideeën van gebruikers vinden met een ‘web 2.0-achtig’ platform veel sneller de weg naar de bedrijfsvloer. Dat is de ervaring van computerbedrijf Dell, dat sinds begin dit jaar op zo’n manier ideeën verzamelt.

De CTO van Dell, Kevin Kettler, sprak over het ideeënplatform tijdens de Dreamforce conferentie in San Francisco, waar Emerce bij aanwezig is.

Begin dit jaar startte Dell met het platform, dat de naam IdeaStorm heeft. Het principe van het platform lijkt op dat van sociale nieuwssite Digg. Gebruikers kunnen op elkaars ideeën stemmen. De meest populaire ideeën verschijnen bovenaan een ranglijst.

Tot nu toe hebben gebruikers zo'n 7000 ideeën ‘verzameld', vertelde Kettler. De ideeën hebben in totaal meer dan een half miljoen ‘promotions' (stemmen) van andere gebruikers gekregen.

Met de meest populaire ideeën heeft Dell daadwerkelijk iets gedaan, aldus Kettler. Zo zijn de nieuwste Dell-computers, op aandringen van de gebruikers, ook verkrijgbaar met een Linux-besturingssysteem.

Tablet PC
De ontwikkeling van een Dell Tablet PC, die dit jaar op de markt komt, is door de ideeën van gebruikers in een versnelling gekomen, zei Kettler, die een prototype van de Tablet PC liet zien. "De ontwikkeling van de Tablet zou veel langer hebben geduurd zonder de ideeën en feedback over dit nieuwe product via IdeaStorm."

Bij een ontwerpproces is het krijgen van gebruikersideeën, een enorm voordeel, meent Kettler. "Ook zonder een ideeënplatform, krijgen we ideeën en feedback van gebruikers. Maar via dit platform hebben we het ideeënproces gecultiveerd en naar een heel andere schaal gebracht."

Dell gaat het ideeënplatform, dat is gebaseerd op het IdeaExchange platform van Salesforce, verder uitrollen. Kettler kondigde aan dat er versies komen in meerdere talen, en dat er ook een variant komt die binnen het eigen bedrijf gebruikt gaat worden.

Niet te lang wachten
Het positieve verhaal dat Kettler vertelde over IdeaStorm, kent overigens ook een andere kant, die niet aan de orde kwam tijdens de conferentie in San Francisco. Het idee om ook Dell computers te leveren met Linux als besturingssysteem stond begin dit jaar namelijk lange tijd bovenaan de lijst met meest populaire ideeën, zonder dat Dell hier op reageerde. Het uitblijven van een reactie zorgde voor negatieve media-aandacht. IdeaStorm zou volgens sommigen een namaakdemocratie zijn. Die negatie mediastorm ging liggen toen Dell uiteindelijk wél reageerde en de Linux-suggestie overnam.

 

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond