Deel dit artikel
-

DNB: “Geen aanvullende regels online bankieren”

De Nederlandsche Bank vindt niet dat er aanvullende regels hoeven te komen voor buitenlandse banken die via internet in Nederland handelen. Dit zei president Wellink van de Nederlandsche Bank eind vorige week tijdens de opening van een nieuw bankkantoor. Als gevolg van het online bankieren overweegt de Nederlandsche Bank wel het toezicht te gaan verscherpen. Een 'cyber-cop' is namens de bank al actief.

Banken die in Nederland actief zijn hebben daarvoor een vergunning nodig van de Nederlandsche Bank. Met de komst van online bankieren zijn er ook allerlei buitenlandse banken theoretisch actief op de Nederlandse markt. "Als het gaat om banken uit landen van de EU hoeven ze daarvoor geen vergunning aan te vragen", zegt Marieke Donker van de Afdeling Toezicht sectie Strategie. "Daarover zijn afspraken gemaakt tussen de Europese landen. Banken van buiten de EU die zich specifiek op de Nederlandse markt richten moeten wel een vergunning aanvragen."

De Nederlandsche Bank houdt zelf toezicht op naleving van deze regels. Donker: "We hebben een 'cyber-cop' die doorlopend het internet afspeurt op zoek naar banken die zich mogelijk op Nederland richten. Vervolgens kijken we of die banken wel de benodigde vergunning hebben." Over het aantal overtredingen van buitenlandse banken zegt Donker dat "er niet de indruk bestaat dat het op grote schaal gebeurt". Gevraagd naar exacte cijfers meldt ze dat de Nederlandsche Bank daar geen uitspraak over wil doen.

Wellink ging tijdens zijn toespraak in op de vraag of Nederland niet aanvullende regels moet opstellen met het oog op deze vormen van online bankieren. "De ontwikkelingen op het gebied van elektronisch bankieren, in combinatie met de bestaande regelgeving en internationale initiatieven, geven op dit moment geen aanleiding tot specifieke additionele regulering van e-banking activiteiten", aldus Wellink. Hij verwees naar Europese richtlijnen op het gebied van electronisch bankieren die momenteel in voorbereiding zijn en naar richtlijnen voor toezichthouden op e-banking, die momenteel vanuit het zogenoemde Basel Comité worden opgesteld.

Als gevolg van de opkomst van online bankieren denkt de Nederlandsche Bank wel aan "versterking van het reguliere toezicht". Wellink gaf aan hiermee vooral te denken aan sterker toezicht op financiële instellingen die activiteiten uitbesteden, zoals het verwerken van de betalingen of het beheer van de administratie. Ook de manier waarop instellingen informatie verschaffen en de manier waarop ze met hun klanten omgaan zouden dan onder strenger toezicht komen te staan.

Wellink ging in zijn toespraak ook in op de concurrentie die banken ondervinden als gevolg van online bankieren. De president van de Nederlandsche Bank verwacht dat verschillende niet-financiële partijen uit de it en telecom zich ook gaan richten op bankieren. Ze hebben volgens hem al een stevige merknaam en beschikken al over de techniek.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond