Deel dit artikel
-

Dreamworks Animation wil beursgang

Animatiestudio Dreamworks wil naar de beurs. Het heeft een beursnotering aangevraagd bij de SEC. Dreamworks is een van de grootste concurrenten van de Walt Disney-animatiestudio's.

Dreamworks Animation dat onderdeel is van Dreamworks Studio's hoopt met de beursgang circa 650 miljoen dollar op te halen. De beursgang wordt verzorgd door de prestigieuze Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Dreamworks, de producent van onder meer de ’Shrek 2’-film en Antz, werd in oktober 1994 opgericht door regisseur Steven Spielberg, Jeffrey Katzenberg en voormalig platenbaas David Geffen. Katzenberg verliet Disney na een slaande ruzie met Disney-baas Michael Eisner.

Katzenberg was daar verantwoordelijk voor onder andere The Lion King. Bij Dreamworks is hij de man achter het succes van Shrek 2, dat de best bezochte animatiefilm aller tijden en daarmee een kaskraker is. In de Verenigde Staten alleen bracht de film tot nu toe meer dan 425 miljoen dollar op.

Dreamworks Animation maakte onlangs een kwartaalverlies bekend van 25.9 miljoen dollar, tegen een verlies van 11.9 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. In dat verlies zijn echter wel kosten meegenomen die gemaakt zijn om de film Shrek 2 te promoten. De film draait nu in de bioscoop. Het bedrijf concurreert behalve met Disney ook met Pixar en Fox’s Blue Sky Studios.

DreamWorks Animation is, ondanks het succes van de twee Shrek-films, al sinds 2002 verlieslatend. Het bedrijf heeft een distributie-overeenkomst met DreamWorks Studio’s waarbij DreamWorks Studio’s een distributiefee van 8% ontvangt en alle distributie en marketingkosten verrekent. Hierdoor is de omzet van DreamWorks Animation substantieel afgenomen, maar zijn ook de kosten flink gedaald.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond