Deel dit artikel
-

E-mailen per GPRS mogelijk bedreiging MMS

E-mailen per GPRS vormt mogelijk een bedreiging voor MMS. Het kan in sommige gevallen goedkoper zijn om per mail een foto te versturen dan per multimediabericht. De operators doen echter schimmig over deze mogelijkheid.

Renske Ellens van onderzoeksbureau IDC Research bevestigt dat het mogelijk is met het mobieltje gemaakte foto's met datzelfde toestel als attachment naar een andere mobiele telefoon of een PC te versturen. "Maar niet iedereen zal in staat zijn een e-mail account aan te maken voor zijn mobiele telefoon", voegt zij daar aan toe. Ellens denkt niet dat de operators deze sluipweg op korte termijn zullen blokkeren.

Momenteel kunnen er in Nederland via drie operators MMS-berichten worden verstuurd: Vodafone, Ben en O2. Maar met Vodafone Live kunnen nu nog geen attachments aan de e-mails worden gehangen. Een woordvoerster van het bedrijf kan niet zeggen wanneer dat gaat gebeuren. Volgens Ben is het met veel toestellen nog niet mogelijk, maar het kan in ieder geval met de Nokia 7650 en de Sony Ericsson T300, die beide ook geschikt zijn voor MMS.

Over de kostenstructuur doen de operators erg schimmig, waarschijnlijk omdat zij bang zijn voor minder MMS-inkomsten. Ben wil middels zijn woordvoerder alleen zeggen dat het verzenden van mobiele foto's per e-mail "goedkoper kan" zijn dan per MMS. O2 probeert de waarde van MMS te benadrukken. "MMS heeft een andere beleving en de prijzen zijn inzichtelijker", aldus een woordvoerster.

Wie de mail-variant probeert, betaalt voor het datagebruik, waarbij een foto op de mobiel in de meeste gevallen ruim onder de 100k blijft. Bij O2 kost het versturen van een MMS 45 eurocent. Dataverkeer komt bij O2 neer op 1,50 per MB. Bij Ben betaalt de abonnee voor het verzenden van een MMS momenteel 0,50 eurocent en is hij bij een Ben-vrij-abonnement 10 eurocent duurder uit. De kosten van GPRS-verkeer variëren afhankelijk van het abonnement van 1 euro (bij 15 euro per maand abonnementskosten) tot 30 euro (zonder abonnementskosten) per MB.

Deel dit bericht

15 Reacties

René

Ik werk sinds kort met Vodafone Live! en een Nokia7650. Ik kan wel mail ophalen op de telefoon zelf maar geen mail versturen. Ik zou niet weten wat ik als SMTP server moet gebruiken. Is iemand dit al wel gelukt?

Gilbert

Het is redelijk eenvoudig om je e-mail op te halen per GPRS, maar zoals Rene al vroeg: hoe verstuur je je e-mail? Het probleem ligt hem in het feit dat je e-mail provider waarschijnlijk ivm het voorkomen van ongeoorloofd gebruik van de mailserver (spam) het een en ander 'op slot' heeft staan voor gebruikers die niet via de normale weg (IP range) op die server terecht komen. Het zal uiteraard niet lang meer duren of de eerste ISP's gaan je diensten aanbieden waarmee je dit wel kan doen (voor ISP's interessant want dan hebben ze zowel je 06 nr. als je e-mail adres: moet jij eens opletten wat voor spam je dan krijgt!) Overigens kun je via Netidentity.com een e-mail adres + pop+ smtp verkrijgen waar dit al wel op zou moeten werken. Maar goed, dit is niet geek.com met technische tips & tricks. Ik moet heel erg hard lachen om uitspraken als "MMS beleving is anders en kosten zijn inzichtelijker" Wat een onzin. Duurder en onhandiger ja. E-mail kun je doorsturen en via verschillende kanalen bekijken (GSM, PDA, PC etc.) MMS niet. Verder vraag ik me af hoe lang de operators de huidige price skimming strategie rondom GPRS kunnen blijven handhaven. Betalen per MB voor dataverkeer is natuurlijk onzin en typisch een strategie voor een telco die gewend is om per minuut af te rekenen. Ik snap niet waarom de mobiele operators geen package deals sluiten met ADSL of andere breedband providers voor een 'all in abonnement'. Vast + mobiel internet in 1 deal. Er zijn zo al 10 diensten die ik kan opnoemen die je op die manier prima zou kunnen introduceren. Gezamenlijke expertise etc. moet toch voldoende werderzijds voordeel opleveren? Door de billing relatie die operators hebben en de veel betere manier om zeker te weten wie de gebruiker is, kunnen allerhande 'betalingsverkeer via Internet' problemen snel tot het verleden behoren.

J.Jonker

Ik heb ook sinds kort Vodafone Live! en gebruik de Nokia 7650. Na een gesprek met de tweede lijn van de klantenservice, blijkt uit hun verhaal dat zij geen toegang geven tot een vodafone smtp server of die van andere partijen via Vodafone Live!. Wat Vodafone wel aanbiedt is een wap-mail interface. Deze interface is veel onhandiger om te gebruiken vergeleken met de interface van nokia voor het versturen van mail via smtp. Ik hoop dat ik snel een gprs accesspoint zal vinden waarmee ik mail kan versturen en mijn oorspronkelijke mail accounts (ondertussen al 4 adressen, POP, HTTP, IMAP) kan lezen op mijn telefoon. Dit is het grootste minpunt van de huidige GPRS aanbiedingen, jammer dat ik dit niet in de winkel gevraagd heb, maar ik ging er van uit dat als de telefoon het kan, dat vodafone het vast ook wel ondersteunt… stom.

Ronald Jacobs

Ik heb al een tijdje een nokia 7650 en gebruik deze met BEN. Jaja inderdaad en ik kan er alles mee wat ik ermee zou moeten kunnen doen. Ik heb al vaak getwijfeld of ik toch niet nu moet overstappen op Vodafone Live!, maar aan telefoontjes en internetonderzoek kan ik nu meer met mijn huidige instellingen dan wanneer ik vodafone live zou hebben. En voor het versturen van email stel je gewoon een extra toegangspunt in van een gratis internetprovider zoals zonnet…. Heb ik ook gedaan en het werkt prima. Je gebruikt dan het inbelnummer dat je kan bellen met een mobiel (wijkt af van de standaard 06760- inbelnummers, maar dat staat allemaal op de website van zonnet.) Heb nog nooit zoveel plezier gehad van een mobieltje… Ben en Zonnet samen is goedkoper dan Vodafone Live en alles werkt. Mochten er nog vragen zijn, meel me dan…. ken het toestel en de services al aardig uit mijn kop, namelijk. Glad to help you.

Mark

Mail via GPRS van O2 (bijv. via de XDA) gaat als een speer. SMTP server is zelf die mail verzenden mogelijk maakt. Voor inkomende mail kun je gewoon je eigen popmailserver gebruiken.

Frank

Ik gebruik al bijna een jaar de BlackBerry altijd en overal email (push) via GPRS. Geen plaatjes, kleurtjes en beltoontjes, maar erg makkelijk (mede door toetsenbord) en verdomd handig bij veel email en sms.

Arend Roos

Antwoord op: Welke SMTP server moet je gebruiken om je emails (+ foto's ed) teversturen, nou n.l de SMTP.XS4ALL.NL server.

René

smtp.xs4all.nl werkte niet. Maar het is inderdaad waar je een extra verbinding kunt instellen. Ik heb het via tisgratis (tiscali) gedaan. Je gaat dan dus wel verbinden via je modem. Dus de snelheid is lager dan GPRS. Je moet er volgens mij ook voor betalen, zit niet in je dataverkeer ofzo. Maar mailen kan ik! 🙂

Jelle

ik heb een T68i en ik verstuur mijn mail gewoon via de modem van de telefoon met een gratis internet account van 12move, is misschien wel traag maar je hebt geen mms of gprs abbo nodig. Mijn modem kan 28k8 aan maar helaas ondersteunen de provider dat niet. Het loopt dus op 9600 baud aka bijna 1 kb ps, dat tegen mobile telefoontarief, is volgens mij meestal goedkoper dan mms.

Dirk te Winkel

Het versturen van een e-mail naar mijn geliefde is veel goedkoper en sneller dan het versturen van een Valentijnskaart met bijbehorende postzegel. Toch kies ik bewust voor het laatste. Evenzo is vijf minuten bellen goedkoper en gemakkelijker dan het versturen van 1 SMS-je. Maar miljoenen mensen kiezen er toch voor om via SMS met elkaar te communiceren. Het is een ander medium met een andere belevingswaarde. Hetzelfde geldt voor MMS: het medium met de bijbehorende beleving geeft een andere waarde aan het bericht. De toekomst zal uitwijzen hoeveel die waarde bedraagt.

Gilbert

Het valt mij op dat in de reacties in deze discussie niet ingegaan wordt op het belangrijkste punt: MMS is qua functionaliteit exact gelijk aan een e-mail met attachment (een foto / geluidsfragment). Om het even plastisch uit te drukken: piep-piep, bericht ontvangen. Knop indrukken om bericht te openen et voila, zie daar de tekst en het plaatje dat de verzender je wilde laten zien. Geen MMS maar gewoon een e-mail ontvangen of verzenden op je mobiele telefoon. Het argument van Dirk te Winkel gaat hier niet op: het verschil tussen een papieren valentijnskaart en een e-mail of tussen een telefoongesprek en een sms bericht is inderdaad duidelijk aanwezig, maar in het geval van MMS en E-mail absoluut niet. Het punt is nu dat de operators expres hun netwerk beschermen tegen het gebruik van de nota bene op de nieuwe generatie toestellen ingebouwde e-mail functionaliteit. Het dataverkeer tussen je mobiele telefoon en je pop-mail server wordt expres geblocked door de mobiele operators. Waarom? Eenvoudigweg omdat zij willen dat je gebruik maakt van de veel duurdere MMS dienst, price skimming dus. Niet erg, we leven tenslotte in een vrij land, maar wel dom. De in deze discussie aangedragen oplossingen voor het instellen van een modemverbinding waardoor je direct moet inbellen zijn in mijn ogen lood om oud ijzer. Als je thuis kabel of ADSL hebt, dan ga je toch ook niet speciaal weer inbellen voor je e-mail? Je zet je kleurentelevisie toch ook niet express op zwart wit? Je hebt een GPRS telefoon en bijbehorend abonnement en daarmee kun je dus (als je dat wilt) altijd beschikken over je e-mail, dan wil je dat toch ook kunnen gebruiken? Let wel, ik begrijp wel dat de mobiele operators geld willen verdienen, maar ik snap niet dat ze zelf niet inzien dat er veel meer dataverkeer gegenereerd wordt door e-mail (je hebt tenslotte geen mobiele telefoon nodig voor het ontvangen en versturen ervan, dat is bij MMS wel anders natuurlijk) dus het marktpotentieel in termen van dataverkeer over GPRS (=inkomsten voor de operators) is nu al aanwezig en klaar om ingekopt te worden! Waarom dus wachten totdat iedereen overschakelt op MMS? E-mail is netwerk EN apparaat onafhankelijk. Ik kan er dus voor zorgen dat een operator geld verdient, zonder dat ik klant bij hem ben. Hoezo? Simpel: als ik vanaf mijn pc iemand een mailtje stuur en die persoon leest die e-mail toevallig op zijn mobiele telefoon dan verdient de operator aan dat dataverkeer! Cool toch?

R. van Zundert

smtp.xs4all.nl werkt dus wel gewoon! Echt super, kan ik eindelijk ook gewoon mail versturen met mijn tel.

Mark M.

Gilbert heeft het door. Veel ISP's blokkeren of blokkeren gedeeltelijk het gebruik van email via een andere interface dan de eigen website. Over het algemeen kun je stellen dat de gratis internet aanbieders je geen email laten versturen vanaf een mobiel device. XS4all is inderdaad een provider die deze service wel verleent. Aan de andere kant, zij zijn ook niet gratis. Wat kan helpen is via CSD inbellen. Aangezien er nog weinig GPRS toestellen aangeboden worden met een GPRS klasse hoger dan 8, zal wat versturen betreft het verschil in snelheid nauwelijks merkbaar zijn. Motorola komt in het najaar met GPRS klasse 10 toestellen. Deze hebben 2 uplinks waardoor je significant sneller data kunt versturen. Dit heeft voordelen voor zowel email als MMS.

i-moder

Het verzenden van e-mail via GPRS, is dit niet waar KPN zich op richt met i-mode. Zij adverteren met het picture messagen via e-mail voor 3 cent, gewone e-mail voor 2 cent en sms voor 12 cent. Gezien het feit dat de kosten van MMS nog vele malen hoger zijn dan een normale sms, lijkt mij duidelijk welke techniek de toekomst heeft. Ik houd het bij i-mode en blijf wachten op de nieuwe betere toestellen!

Dirk te Winkel

Precies een jaar geleden schreef ik hier dat ik niet verwachtte dat e-mailen per GPRS een mogelijke bedreiging zou zijn voor MMS. Die verwachting heb ik nog steeds, zeker nu blijkt dat mijn vergelijking met Valentijnskaarten dit jaar op gaat: "'Valentijnskaart wint van sms en e-card' lees ik vandaag op Planet Multimedia ( http://www.planet.nl/planet/show/id=118880/contentid=447429/sc=33c851 ). Terwijl inmiddels bijna elke nieuwe mobiele telefoon beschikt over MMS en e-mail mogelijkheden groeit jaarlijks het aantal verstuurde Valentijnskaarten. Het zijn immers andere media met een andere belevingswaarden. Zo verwacht ik dat men het ontvangen van een MMS blijvend hoger zal waarderen dan het ontvangen van een e-mail. Dus is men bereid meer te betalen voor een MMS dan voor een e-mail.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond