Deel dit artikel
-

‘e-OK’ als keurmerk voor veiligheid ingesteld

Onder de naam 'e-OK' is een keurmerk ingesteld waaraan consumenten kunnen zien of een site voldoet aan eisen voor beveiliging en privacy. Het keurmerk werd gisteren aangekondigd door Roel Pieper op het congres eNederland.

Het internetgebruik neemt toe, maar wantrouwen jegens de beveiliging van de persoonlijke informatie blijft groot in Nederland. Volgens de Consumentenbond heeft 25 procent van de Nederlanders twijfels over de veiligheid van elektronisch bankieren. Van de internetters vindt 31 procent betalen op internet nog onbetrouwbaar, aldus onderzoek van Blauw Research.

Aan authenticatiemiddelen is er geen gebrek, maar volgens de ondersteuners van het 'e-OK' keurmerk, waaronder ECP.nl , is er onder consumenten weinig inzicht in de mate van beveiliging die deze methoden bieden. Ook bestaat het gevaar dat er "een wildgroei" aan methoden in de markt wordt gezet, waarmee de consument voor iedere toepassing een apart middel nodig heeft. 'e-OK' spreekt van "een digitale sleutelbos" die consumenten met zich mee mogen torsen.

'e-OK' wil de bestaande methoden "vatten in een raamwerk" en vervolgens een certificatie organisatie opzetten voor het uitgeven van het keurmerk. ECP.nl verwacht binnen drie maanden deze fase te kunnen afronden. 'e-Ok' zegt de partijen die zich willen aansluiten bij het keurmerk te beoordelen op "het technische beveiligingsniveau van hun oplossing, gebruiksgemak (usability), interoperabiliteit (liefst op basis van Europese standaarden) en de manier waarop de aanbieder van de dienst omgaat met persoonsgegevens van gebruikers.

Deel dit bericht

2 Reacties

Vincent

Het kan aan mij liggen hoor, maar bestaat er niet allang een thuiswinkelwaarborgmerk van thuiswinkel.org? Is het dan echt nodig dat de heer Pieper zijn eigen waarborgmerkje gaat introduceren om zo weer "een wildgroei" aan methoden in de markt te zetten.

H. Bouman

Roel Pieper moet z'n huiswerk beter doen en juist samenwerken met een van de andere al bestaande (internationale) keurmerken. Ter herinnering: de wereld is groter dan Nederland hoor! Wat zijn wij als Nederlanders toch vaak beperkt in ons wereldbeeld (al vinden wij zelf van niet…). Wat te denken van andere initiatieven zoals:* BBB-Online ( http://www.bbbonline.org/ )* BBB-Kids ( http://www.bbbonline.org/privacy/kid.asp )* BBB-Reliability ( http://www.bbbonline.org/reliability/ )* BBB-Privacy ( http://www.bbbonline.org/privacy/ )* Trust-e ( http://www.truste.com )* VeriSign ( http://www.verisign.com )* WebTrust ( http://www.webtrust.org )* WebShop Keurmerk ( http://www.keurmerk.info )* DNV ( http://www.dnv.com/certification/index.asp )* Thuiswinkel.Org (http:www.thuiswinkel.org)* DMSA (NZ): ( http://www.trustmark.co.nz/index.html ) * via Google zijn er nog vele andere initiatieven te vinden die ik toevallig nog niet ken… Hans BoumanePayment consultant

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond