Deel dit artikel
-

Ebay boekt miljard af op Skype

Ebay kampt al lange tijd met tegenvallende resultaten van het in 2005 overgenomen Skype en heeft nu toegegeven dat het internetbelbedrijf ten tijde van de overname ongeveer een miljard euro te hoog is gewaardeerd. Dat meldt Associated Press.

Het veilingbedrijf liet maandag 1,43 miljard dollar van de waarde van Skype in rook opgaan, waarmee het toegaf dat het destijds veel te veel heeft betaald. Ebay schrijft 900 miljoen dollar van de boekwaarde van de voip-dochter direct af. Daarnaast wordt 530 miljoen uitbetaald aan de houders van een bepaald soort optie. Skype had hen 1,7 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld, maar de tegenvallende resultaten maken dat onmogelijk.

Hoewel Skype zijn userbase het afgelopen jaar zag verdubbelen – de software wordt inmiddels door ruim 220 miljoen mensen gebruikt – slaagde het er niet in deze gebruiksaantallen in winst om te zetten. De diensten die tegen betaling geleverd worden, zoals SkypeOut, voor het bellen naar vaste en mobiele lijnen, of SkypeIn, waarmee een gebruiker op Skype bereikbaar is voor telefoontjes van een regulier toestel, worden maar weinig gebruikt.

Consumenten die wel tegen betaling willen voip'en, zijn bovendien geneigd voor tripleplay-diensten van bekende providers te kiezen. Analiste Sally Cohen verwacht dan ook niet dat Skype in de toekomst alsnog veel potten zal breken: 'Ze kunnen wel geld verdienen, maar ze moeten goed over een nieuw inkomstenmodel gaan nadenken.'

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond