Deel dit artikel
-

eBay merkt effecten coronaversoepelingen

Veilinghuis eBay heeft in het tweede kwartaal 2,7 miljard dollar omzet gedraaid, waarbij de handelsomzet voor partners op jaarbasis 7 procent steeg naar 22,1 miljard. Onder de streep resteerde een nettowinst van 294 miljoen. Analisten hadden meer verwacht, maar ook eBay merkt dat er minder online wordt gekocht nu consumenten weer terugkeren naar fysieke winkels.

Het aantal actieve kopers daalde wereldwijd licht naar 159 miljoen, maar het aantal verkopers bleef stijgen naar 19 miljoen.

Het Nederlandse Marktplaats is sinds kort geen onderdeel meer van eBay en ook eBay Korea wordt afgestoten aan Emart voor 3 miljard dollar. De activiteiten voor advertenties gingen naar Adevinta.

Beleggersvereniging VEB brak onlangs een lans voor eBay. Het in 1995 opgerichte bedrijf heeft nauwelijks vaste kosten en boekt torenhoge marges: afgelopen jaar bedroeg de brutomarge meer dan 75 procent. Het bedrijf profiteerde van de coronapandemie, maar dan niet zozeer doordat het aantal (ver)kopers enorm is toegenomen, maar wel doordat de al bestaande (ver)kopers veel actiever zijn geworden.

De totale waarde van de via eBay verkochte goederen passeerde afgelopen jaar voor het eerst de mijlpaal van 100 miljard dollar.

Interessant is ook dat vanwege het aflopen van een verjaringstermijn gerelateerd aan PayPal – eBay is een tijdlang eigenaar van betalingsverwerker PayPal geweest – eBay nu vrij is om naar eigen inzicht betalingsopties aan te bieden. Hiertoe wordt nu samengewerkt met de Amsterdamse betalingsverwerker Adyen, waarvan eBay 5 procent van de aandelen bezit.

Ook interessant zijn de sterk stijgende verkopen van duurdere horloges, handtassen en sportschoenen. Hiertoe biedt eBay een service aan waarbij deze artikelen op een aantal aspecten (zoals echtheid) beoordeeld worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond