Deel dit artikel
-

Échte ondernemers

Hans-Poul Veldhuyzen van Zanten en Eric Visser hebben menig succesvolle onderneming op hun naam staan. We spraken met hen over ondernemen, investeren, ideeën en het relatieve belang van geld: "Echt goede ideeën stranden nooit door een gebrek aan geld."

Hét probleem van de afgelopen jaren in een notendop: "Ondernemers die geen ondernemers waren kregen met een plan dat ze niet begrepen bij investeerders die het ook niet begrepen geld los voor een idee dat geen kans van slagen had", aldus Hans-Poul Veldhuyzen van Zanten en Eric Visser van investeringsmaatschappij ZEP Holding. De ondernemende investeerders kunnen zich er niet druk om maken. Zij weten hoe bedrijven idealiter wel van de grond komen: "Een echte ondernemer legt zijn ziel en zaligheid in een nieuw idee en kan niet slapen omdat hij constant met zijn nieuwe plan bezig is. Pas in een veel later stadium denkt hij aan het ophalen van geld." Voor zulke ondernemers is de technologiemarkt nog altijd erg geschikt, menen Veldhuyzen van Zanten en Visser. "Het uiteenspatten van de internethype heeft de markt voor ons niet verziekt, omdat wij niet in hetzelfde vaarwater zaten als de goudzoekers." De huidige, turbulente markt zou voor echte ondernemers zelfs beter zijn dan tijdens de gouden jaren, omdat een goed plan niet afhankelijk zou zijn van het sentiment, zelfs niet van geld. "Echt goede ideeën stranden nooit door een gebrek aan geld."

Nog meer tips voor ondernemers? "Start-ups moeten zichzelf kunnen bedruipen. Stel dat we een prachtig idee hebben, als alternatief voor een afstandsbediening. Dan kloppen we niet gelijk bij de eerste de beste financierder aan, maar geven we alle tijd en energie aan dat plan, lenen wat geld hier en daar, werken het plan uit, totdat bewezen is dat het werkt. Dan komt het grote geld trouwens vanzelf."

Over naar de prestaties van Veldhuyzen van Zanten en Visser die bovenstaande uitspraken moeten rechtvaardigen. Onder de dagelijkse leiding van partner Eric Visser heeft ZEP Holding de beleggerswebsite IEX.nl uitgebouwd tot marktleider waar het gaat om onafhankelijke beleggersinformatie. Visser: "Onze financiële websites, naast IEX.nl zijn dat DeBeurs.nl en het Britse CityComment, zijn sinds oktober 2002 winstgevend en dat wordt in 2003 alleen maar verder uitgebouwd." En dat terwijl de aandelenmarkt én de advertentiemarkt in een grote dip zitten. "Dat wordt dus een grote hit als die beide markten opkrabbelen." Nieuwe uitbreidingen staan al in de wachtkamer, want Veldhuyzen van Zanten en Visser houden niet van stilstand. En uiteindelijk hapt een grote speler toe, met een grote stapel bankbiljetten? "Verkoop van het bedrijf is geen doel op zich. Het doel is dat het winstgevend wordt en wij op korte termijn niet als directeuren maar als commissarissen op de achtergrond te vinden zijn. Maar een overname valt natuurlijk niet uit te sluiten."

Ongeduldig

Visser en Veldhuyzen van Zanten zijn mannen van deals en ideeën. "Wij zijn geen managers, hebben ook nog nooit een groot bedrijf gehad. In de hoogtijdagen van DPI (zie kader) werkten we met 35 man. We zijn te ongeduldig om bedrijven uit te bouwen." Ook bij de verkoop van V3 (bekend van de come.to domeinen, zie kader) aan de portal FortuneCity waren Veldhuyzen van Zanten en Visser misschien te ongeduldig. De miljoenendeal maakte van de ondernemers internetbekendheden, maar achteraf denkt Veldhuyzen van Zanten dat verkoop op een latere datum gunstiger was geweest. "Het was eind 1999, een half jaar voor de beursgang van WorldOnline. Die beursgang markeert het hoogtepunt van de internethype en op dat moment hadden we misschien het tienvoudige voor V3 kunnen krijgen."

Visser en Veldhuyzen van Zanten zitten niet op hun verdiende geld. "We zijn constant bezig met nieuwe ideeën. Een paar kleine start-ups en ook wat groter werk." De heren van ZEP twijfelen of ze start-ups blijven doen waarbij ze zelf nauw betrokken zijn, of meer als afstandelijke venture capitalists te werk moeten gaan, wellicht met geld van derden.

Op dit moment kijkt ZEP samen met Roel Pieper naar een groot project binnen de vliegtuigindustrie, dat vooralsnog met geheimzinnigheid wordt omgeven. Het zou gaan om een absolute doorbraak op het gebied van prijs en performance, vanwege een technologische vooruitgang. Omdat alles zich nog in een pril stadium bevindt, betrachten ze enige voorzichtigheid. "Wij hebben ervaring met het snel en efficiënt opzetten van een goed bedrijf en Roel brengt zijn ervaring in."

Een ander idee voor een eigen start-up waarmee Visser en Veldhuyzen van Zanten spelen is een soort "V3 voor telefoonnummers". "Het idee ontstond in het vliegtuig naar huis, nadat we in Monaco V3 hadden verkocht. Eigenlijk heel simpel. We willen een wereldwijd aanbod geven van makkelijke telefoonnummers. Een soort 0900-BELEMERCE. Nu wordt dit alleen door bedrijven gedaan, maar wij willen dat internationaal en gratis aanbieden. Het idee is dat je na het bellen van dat nummer een keuzemenu krijgt. Je kunt je dan direct laten doorschakelen naar het gewone telefoonnummer of eerst nog een mop luisteren of iets anders vervelends." Hoe willen ze daar geld mee verdienen? "We bieden de nummers gratis aan, maar de gesprekskosten zijn vijftien cent hoger. De helft van dat bedrag is voor de eigenaar van het nummer, zodat hij er ook belang bij heeft dat hij op dat nummer gebeld wordt." Er moet echter nog veel research worden verricht. Een probleem daarbij is dat telefoonnummers, anders dan URL's een vast aantal cijfers hebben.

Biotech

Een sector waar Veldhuyzen van Zanten grote verwachtingen van koestert is de biotechnologie. "Iedereen heeft nu de mond vol van nanotechnologie, maar biotechnologie is de ultieme nanotechnologie en gaat binnen twintig tot vijftig jaar de wereld grondig veranderen. Die sector wordt groter dan de IT. Energie, voeding, alles wordt biotechnologie. Elke plant slaagt erin om met een efficiëntie van negentig procent zonne-energie om te zetten in voor de plant bruikbare chemische energie. Weet je hoe efficiënt de beste zonnecel is? Vijf procent. Over een paar decennia heb je ergens in een Afrikaanse woestijn een afgezet gebied met planten die allerlei vormen van energie opwekken." Dichterbij in de tijd en dichterbij huis zijn Visser en Veldhuyzen van Zanten enthousiast over Pharming ("fantastische marktpositie, fantastisch product") en het Amerikaanse Genzyme. En verder?

"En verder heb je op de langere termijn natuurlijk snellere, intelligentere computers op basis van quantum computing. Praktische kunstmatige intelligentie wordt een fenomenale doorbraak, denk aan meedenkende apparaten in huis. Er is nog zoveel mogelijk. Geef de consument bandbreedte en hij gebruikt het." Bijvoorbeeld? "Ik was vorige week aan het snowboarden. Zou toch fantastisch zijn als ik een cameraatje aan mijn helm vastklik en mijn vrienden in Nederland live op hun GSM, laptop of PC mee kunnen kijken tijdens de afdaling? Er zijn nog zoveel mogelijkheden, de synchronisatie van allerlei apparatuur staat nog in de kinderschoenen."

Deel dit bericht

3 Reacties

Emmanuel P. Gruijs

Interessant artikel over de "echte" ondernemers. De "gouden tips" aan het eind zijn vooral interessant, zeker omdat wat NC Soft aanbiedt nu ook in Europa wordt aangeboden (en ik ben verbaasd dat dit niet wordt genoemd). De mogelijkheid bestaat nu om duizenden mensen tegelijk in een virtuele wereld te plaatsen waarin zij niet alleen kunnen gamen en interactief kunnen communiceren, maar de gebruiker kan zelf zijn omgeving creeeren in 3D en anderen daar weer in uitnodigen. Deze technologie wordt in America reeds 7 jaar succesvol gebruikt door nu meer dan 1,5 miljoen mensen, zelfs via oude 33K modems. Deze technologie gaat echter veel verder. Internationale bedrijven gebruiken het ook al langere tijd voor interactieve communicatie, zowel intern als met hun klanten.

Sp@ce

Goed artikel over interssante ondernemers met een visie. Wil ook het standpunt onderschrijven dat echt goede ideeen niet over geld inzitten. Visie is immers iets wat je tegenwoordig alleen maar met de spreekwoordelijke speld in de hooiberg kunt vergelijken. Denk aan 2010. Denk aan digitale conversie. Multi-user Gaming ja, maar ook andere aspecten van het dagelijkse leven zullen met anderen -mens, systeem of apparaat- gedeeld gaan worden. Hoe? Dat mag je zelf bedenken.

arthur wind - windsurfparts

Hans-Poul Veldhuyzen van Zanten hier spullen besteld…maar nooit betaald.reageerd op geen enkele email. Dat wordt incasso of beslag leggen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond