Deel dit artikel
-

Eerste netto jaarwinst voor Amazon

Amazon heeft in 2003 voor het eerst een boekjaar met nettowinst afgesloten, de winst bedroeg 35,3 miljoen dollar. Het was met name het vierde kwartaal dat bijdroeg aan het positieve resultaat.

In het vierde kwartaal behaalde Amazon een omzet van 1,95 miljard dollar, een toename van 36 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Voor geheel 2003 noteerde Amazon een omzet van 5,26 miljard dollar, een stijging van 34 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Met name overzee ziet Amazon de omzet nog grote sprongen maken. Buiten de thuismarkt behaalde Amazon in het vierde kwartaal een omzet van 804 miljoen dollar, een toename van 74 procent. Als gevolg hiervan profiteert de e-tailer van koersverschillen. Zonder deze invloeden behaalde het een omzetstijging in het vierde kwartaal van 29 procent en 28 procent voor geheel 2003.

De nettowinst in het vierde kwartaal bedroeg 73,2 miljoen dollar (17 dollarcent per aandeel), tegenover een nettowinst in dezelfde periode in het voorgaande jaar van 2,7 miljoen dollar (1 dollarcent). Over geheel 2003 boekte Amazon een nettowinst van 35,3 miljoen dollar, tegenover een nettoverlies over geheel 2002 van 149,1 miljoen dollar (39 dollarcent).

Beleggers hadden iets meer verwacht van de e-tailer. Vlak voor het bekendworden van de cijfers daalde de koers van Amazon met 1,29 dollar tot 55,74 dollar. Nabeurs daalde de koers verder tot 53,95. Het aandeel Amazon steeg het afgelopen jaar overigens al 150 procent in waarde.

Het doorlopende 'free shipping' en andere promoties van Amazon om klanten te werven tast de marges aan, de bruto marge daalde in het vierde kwartaal tot ongeveer 22 procent. In een verklaring zegt Jeff Bezos, ceo van Amazon, dat zijn bedrijf vasthoudt aan gratis verzending (binnen de VS en boven een bepaald bedrag) en de lage prijzen die het voor bepaalde producten hanteert. Analist Dan Geiman van McAdams Wright & Ragen zegt tegenover Reuters dat het aantasten van de marges met name op de internationale markt Amazon parten speelt. "De vraag is of ze niet een beetje te agressief in hun prijsstelling dan nodig was", aldus Geiman.

Voor geheel 2004 heeft Amazon de omzetverwachting bijgesteld, het verwacht nu geen omzet in de bandbreedte 5,75 tot 6,25 miljard dollar maar 6,2 miljard tot 6,7 miljard dollar. Voor het huidige kwartaal voorziet Amazon een omzet van tussen de 1,39 en 1,49 miljard dollar, waar analisten die ondervraagd zijn door Reuters Research zeiden te rekenen op een omzet van 1,32 miljard dollar.

Deel dit bericht

1 Reactie

Tjeerd Wiersma

Net de Bijenkorf dat Amazon. Ze hebben gewoon een hele goede decembermaand -kerstverkopen- gehad. Daar moet de Bijenkorf het ook van hebben. Daar valt of staat de winst mee voor het hele jaar.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond