Deel dit artikel
-

Eerste toepassingen voor Hyves-API

Een groepje programmeurs heeft de eerste toepassingen gebouwd voor de eerste testversie van de API van Hyves. Het ontwikkelplatform geeft toegang tot onder meer verjaardagen en foto’s van Hyvers.

Hyves is de afgelopen weken gestart met een beperkte ‘alfa-versie’ van de eigen API. Derden kunnen de API aanroepen om zo gegevens van ingelogde leden te gebruiken in combinatie met hun eigen applicaties. Volgens Yme Bosma, manager business development bij Hyves, gaat het om een eerste testversie en volgt later deze maand een nieuwere beta-versie.

Enkele tientallen ontwikkelaars zijn er nu mee actief, zegt hij. Zij kunnen zich aanmelden via een speciale Hyves-groep en krijgen dan een eigen API-key. "Als ze misbruik maken van de API, dan kunnen wie die code blokkeren."

Nog beperkte gegevens

Volgens Bosma is ‘nog vrij weinig data’ beschikbaar in deze versie van de API. "De gegevens die ze nu kunnen gebruiken zijn nog beperkt. Je kan alleen de basisprofielgegevens, foto’s en vriendenlijstjes exporteren. Het is nog niet mogelijk om gegevens terug te sturen. Het gaat erom dat ontwikkelaars zelf een proof of concept kunnen maken."

Welke data er uiteindelijk beschikbaar moet worden gemaakt, is mede afhankelijk van de feedback van ontwikkelaars, zegt Bosma. Er zijn al twintig tot dertig toepassingen gemaakt. Zo is er onder meer een manier om de verjaardagen van Hyves-contacten te exporteren naar Google Calendar of iCal, kunnen Hyvers op de kaart worden gezet en kunnen Hyves-fotoalbums automatisch naar PDF worden geconverteerd.

OpenSocial

De alpha-versie van de Hyves API is nog niet klaar voor Google’s platform OpenSocial. Dat komt in januari, kondigt Bosma aan. "Het gaat redelijk snel."

Volgens Bosma is Hyves ook populair bij ontwikkelaars. "Ze vinden het leuk om hier in de avonduren mee bezig te zijn. Hyves is een van de grootste sites van het land en daarom dé plek om met API-applicaties te testen."

Linkedin

De zakelijke sociale netwerksites LinkedIn is net als Hyves gebruiker van de Open Social API-set van Google. Open Social moet zorgen voor meer uniformiteit op het gebied van webwidgets.

Deel dit bericht

1 Reactie

VdG

Ik heb alvast twee gadgets geschreven die aan de Open Social specificaties voldoen en dus aan Hyves kunnen worden toegevoegd. De eerste toont de vrienden op een Google Map en de tweede is een chatbox waarbij de nickname gekoppeld is aan het profiel. Zie onderstaande URL:  http://gadgets.videgro.net/opensocial.php

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond