Deel dit artikel
-

Emexus en Ex Machina lanceren platform mobiel gamen

De twee Nederlandse bedrijven Emexus en Ex Machina hebben een toepassing gelanceerd voor het spelen van mobiele multiplayer games. Er kan afgerekend worden per game, minuut of sessie. Ook een gemeente heeft inmiddels interesse getoond.

Emexus uit Almere levert zakelijke mobiele diensten en heeft onder meer een platform opgezet voor sms-betalingen. Het Amsterdamse Ex Machina is leverancier van technologie voor multiplayer gaming, het spelen van een computerspel met meerdere spelers, en werkte voor onder meer SBS6 en de VPRO .

Beide bedrijven zeggen dat ze als eerste in Nederland een platform introduceren voor mobiele multiplayer games. Binnen Europa zijn al andere partijen actief met soortgelijke toepassingen, waaronder Microspace , Terraplay en In-Fusio . "Het verschil is dat zij laten betalen voor het downloaden van het spel, waar wij via reverse billing met sms ook de mogelijkheid hebben om mensen te laten betalen voor het spelen een sessie, of voor een aantal minuten", zegt Frans van Hulle, mede-oprichter en business developer bij Emexus.

Het spelen van een spel met meerdere spelers wordt gezien als een van de groeisectoren binnen de gamesindustrie. Fabrikanten van spellen bieden al langer de mogelijkheid voor multiplayer gaming, maar de aandacht ervoor werd pas echt aangewakkerd met de opkomst van de gamescomputers van Microsoft (Xbox) en Sony (Playstation). Nu deze een eigen online gaming-community hebben gekregen, waar gespeeld kan worden tegen andere bezitters van het spel, richt de aandacht zich op de mobiele telefoon.

"Iedere vijf seconden komt er in de wereld een mobiele gamer bij", zegt Van Hulle. "Vorig jaar was de markt met 120 miljoen dollar omzet nog bescheiden, waarvan 40 procent in Japan en Zuid-Korea werd behaald." De verwachting is echter dat dit stevig zal stijgen tot een wereldwijde omzet van 3 tot 4 miljard dollar in 2007, zo concludeert Van Hulle op basis van buitenlands onderzoek.

Emexus en Ex Machina hebben nog geen namen van klanten die ze bekend mogen maken. "We zijn bijna rond met een gemeente", zegt Van Hulle. Deze gemeente wil de technologie gebruiken als een middel om inwoners bewust te maken van technologie en innovatie, aldus Van Hulle. Het multiplayer platform wordt aangeboden aan onder meer retailers, "Endemol-achtige partijen" en mobiele telecombedrijven, zegt Van Hulle.

De kosten voor gebruik van het platform zijn afhankelijk van de wensen van de afnemers, zegt Van Hulle. "We berekenen eenmalige installatiekosten, een maandelijks bedrag voor hosting en een percentage van de transacties." De bedrijven die hun klanten de toepassing willen aanbieden kunnen hiervoor abonnementsgeld vragen, bijvoorbeeld bovenop een gprs-bundel, of per spel laten afrekenen.

Het tegen elkaar gamen via de mobiele telefoon is wat software betreft hoofdzakelijk een aangelegenheid van Java (Sun Microsystems). "Java heeft nu een marktaandeel van 35 procent, dat zal stijgen tot 70 procent in 2006", zegt Van Hulle. Hij ziet verder Microsoft als belangrijkste opkomende partij, naast andere besturingssystemen als Symbian, Brew en het eigen besturingssysteem van In-Fusio. De spellen die Emexus en Ex Machina aanbieden zijn gebaseerd op Java, niet alle telefoons maken hiervan gebruik. "Wat we aanbieden zijn spellen die zijn te typeren als 'beurtspellen', zoals schaken, vier-op-een-rij en boter-kaas-en-eieren", zegt Van Hulle. Dat zijn de spellen die nu goed werken binnen de multi player omgeving." Tegen elkaar een racespel spelen is ook wel mogelijk, aldus Van Hulle, maar helemaal soepel gaat dat nog niet.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond