Deel dit artikel
-

Endemol legt focus op 3G en iTV

Endemol gaat de komende drie jaar de helft van zijn activiteiten wijden aan de productie van content voor interactieve televisie en de nieuwe generatie mobiele telefonie (3G). Volgens topman John de Mol moet het aandeel van nieuwe media in de totale omzet stijgen van 6 procent nu naar 35 à 40 procent in 2005.

Volgens Thomas Notermans, woordvoerder van Endemol zullen deze laatste percentages gelijk staan aan een omzet van 1 miljard euro. De Mol zei volgens de Financial Times dat slechts twee Europese bedrijven de benodigde infrastructuur en financiële middelen hebben om content te produceren voor interactieve toepassingen: Endemol en Vodafone. Endemol voert momenteel gesprekken met een aantal telecombedrijven, waaronder KPN, voor de levering van toekomstige content.

3G telefonie (UMTS) zal waarschijnlijk pas rond 2005 realiteit zijn in Europa. Voorafgaand hieraan zal de content van Endemol zijn weg vinden naar de i-mode toestellen van KPN. Deze zullen naar verwachting dit voorjaar op de consumentenmarkt verschijnen in Nederland, Duitsland en België. KPN heeft al contracten gesloten met ruim honderd contentleveranciers, waaronder Reuters, Albert Heijn, Eurosport, Meteoconsult en Radio 538. Vorige maand kwam daar Wehkamp bij, die zijn online catalogus beschikbaar zal stellen.

Interactieve televisie verkeert momenteel in Nederland in een prille beginfase. Een aantal publieke omroepen experimenteert met één of twee programma's. Verder vereisen de digitale programma's van UPC een decoder, maar van interactiviteit is daarbij geen sprake. Volgens De Mol staan de gesprekken tussen Endemol en het kabelbedrijf momenteel stil. Dit vanwege de vertraagde introductie van de settop box. "Geen enkele exploitant heeft tot nu toe een settop box ontwikkeld die het doet", aldus De Mol. Hij ontkende berichten dat Endemol verkocht zal worden door het Spaanse Telefónica, dat sinds anderhalf jaar eigenaar is van Endemol.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond