Deel dit artikel
-

Enorme FTTH-concurrentie brengt uitrol naar recordhoogte

Met een ongekend hoge groei van 885.000 gepasseerde woningen beleefde de Nederlandse FTTH-markt een recordjaar in 2021. Het totaal aantal aansluitingen kwam op 4,57 miljoen. Nog niet eerder werden er zoveel huishoudens voorzien van een glasvezelaansluiting, zo blijkt uit FTTH in the Netherlands 2022, het jaarlijkse rapport van Telecompaper.

Kenmerkend voor de marktdynamiek in 2021 is de enorme concurrentiestrijd, waarbij de top vier werd uigedaagd door twee nieuwkomers en er voor het eerst sprake is van een siginificant aantal huishoudens met meer dan één glasvezelaansluiting.

Er zijn vier partijen in Nederland actief die in het hele land nieuwe netwerken uitrollen. Drie daarvan hebben de ambitie om dat ook de komende jaren te blijven doen en er zijn twee partijen bijgekomen die ook plannen op grote schaal hebben.

Daarnaast zijn er ruim twintig bedrijven actief op lokaal of regionaal niveau.

KPN NetwerkNL werkt (inclusief Reggefiber) al sinds 2005 aan de uitrol van glasvezel en behaalde in 2021 een recordgroei van 433.000 nieuwe aansluitingen. Desondanks daalde het marktaandeel van 75 procent naar 70 procent, wat veel zegt over de enorme concurrentie in de FTTH-markt. Met de oprichting van joint venture Glaspoort (i.s.m. ABP) en de eigen groeiambities zal KPN zijn marktleiderspositie echter naar verwachting weten te behouden.

Nummer twee Delta Fiber Netwerk, met ook al een lange geschiedenis in de FTTH-markt, wist ook een recordgroei te boeken. Dit bedrijf deed dat verhoudingsgewijs zo goed, dat het ook marktaandeel won met nu een aandeel van ruim 15 procent. De nummers drie en vier E-Fiber en Primevest Capital groeiden ook harder dan in voorgaande jaren. Waar E-Fiber de komende jaren grote ambities heeft, daar heeft Primevest aangekondigd niet verder te zullen investeren in de Nederlandse FTTH-markt.

De al genoemde joint venture Glaspoort kende in 2021 een vliegende start. Het nam een aantal lokale netwerken over van KPN en startte ook een tweetal eigen projecten. Daarmee eindigde dit bedrijf met 72.000 homes passed. Open Dutch Fiber, een joint venture van KKR en Deutsche Telekom Capital Parners, gebruikte 2021 voornamelijk om grootschalige uitrol vanaf 2022 mogelijk te maken. Het kondigde al projecten aan van in totaal zo’n 300.000 aansluitingen, met de ambitie om in 2025 een miljoen HP te hebben.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond