Deel dit artikel
-

Eolas wil distributie Internet Explorer stoppen

Eolas wil de verspreiding van Microsofts webbrowser Internet Explorer door de rechter laten verbieden. Het bedrijf won onlangs een rechtszaak tegen Microsoft om IE.

De aanklager claimt patenten op plugins voor browsers, wat functionaliteit van externe applicaties omvat zoals Flash van Macromedia, Quicktime van Apple en Java van Sun Microsystems. Eolas heeft nu een vervolgaanklacht ingediend waarin het een verbod eist op de distributie van IE. Die webbrowser is door Microsoft ingebed in zijn marktdominante besturingssysteem Windows.

De softwareleverancier had al aangekondigd wijzigingen in IE door te voeren als gevolg van de uitspraak in de oorspronkelijke aanklacht. Daarmee kan het naar eigen zeggen de hele zaak en de bewuste patenten omzeilen. Dit heeft echter ook wereldwijd gevolgen voor websites, die door hun beheerders zeer waarschijnlijk grondig aangepast moeten worden om te blijven functioneren met de dan aangepaste browser.

Beide partijen in dit juridische geschil hebben al meerdere aanvullende aanklachten ingediend. De jongste van Eolas wekt beroering. Microsoft heeft in de antitrustzaak van Justitie geargumenteerd dat de browser een integraal, niet te verwijderen onderdeel is van het besturingssysteem. Volgens die redenering zou een eventueel toegewezen distributieverbod op IE neerkomen op een verspreidingsstop voor Windows.

Zo ver is het echter nog lang niet. Microsoft heeft volgens Eolas nog de optie een licentie te nemen op hun patenten in deze kwestie. Ook zou een applicatieleverancier, zoals Macromedia, Apple of Sun, een licentie kunnen nemen om het probleem te omzeilen, aldus de advocaat van Eolas. Een derde keuze volgens de aanklager is dat Microsoft de plugin-mogelijkheden van IE uitschakelt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond