Deel dit artikel
-

Apple straft Epic vanwege betaalsysteem voor Fortnite, bedrijf stapt naar de rechter

Apple heeft de immens populaire game Fortnite uit de App Store gehaald na de introductie van een eigen betaalsysteem door ontwikkelaar Epic Games. Epic heeft meteen een antimededingsklacht ingediend. De ontwikkelaar spreekt in de aanklacht over een ‘reeks concurrentiebeperkende beperkingen en monopolistische praktijken’.

Uit de verklaring blijkt dat het gaat om een stunt om het monopolistische gedrag van Apple aan de kaak te stellen. Epic wil geen financiële compensatie, maar een doorbraak forceren. Vandaar het betaalsysteem niet ter goedkeuring aan Apple is voorgelegd.

Epic Games heeft altijd al grote moeite gehad met de 30 procent commissie die het moet betalen als spelers aankopen doen in de game. Aanvankelijk was Fortnite niet eens te vinden in de Google Play Store en moesten gameliefhebbers de game op de site van Epic Games zelf installeren. Daarop is het bedrijf uiteindelijk teruggekomen.

Apple staat externe installaties via iOS niet toe, dus moest Epic Fortnite wel in de App Store aanbieden. Op Macs kan Epic Fortnite wel via eigen kanalen aanbieden, benadrukt het bedrijf. Daar zijn appontwikkelaars niet verplicht om commissies te betalen.

Toegegeven: de betalingen waren niet met dollars, maar met virtuele V-bucks, maar volgens Apple is dat nog steeds tegen de regels. Immers, dat virtuele geld moet wel eerst met echte dollars betaald worden.

Epic verwees aanvankelijk naar Amazon, Grubhub, Nike SNKRS, Best Buy, DoorDash, Fandango, McDonalds, Uber, Lyft en StubHub die ook directe betalingen in hun apps aanbieden. Epic garandeerde dezelfde veiligheid als betalingen via de appwinkels.

Nadat diverse sites vandaag het betaalsysteem hadden ontdekt, duurde het niet lang voordat Apple ingreep. Apple stelt dat de regels moedwillig zijn overtreden.

Om zijn standpunt te benadrukken bracht Epic vanavond een parodie uit op de beroemde 1984-reclame van Apple (zie onder).

Epic is niet het enige bedrijf dat klaagt over het beleid van Apple. Telegram heeft vorige maand nog bij de Europese Commissie een klacht ingediend over vermeend machtsmisbruik door Apple. De ontwikkelaar eist dat Apple ‘gebruikers toestaat om software buiten de App Store om (op hun iPhone of iPad) te installeren’. Ook klaagt het bedrijf over de commissie die Apple op aankopen binnen de App Store voert.

Eerder dienden Spotify en e-bookdienst Kobo al een vergelijkbare klacht in, De EU gaat de klachten nader bestuderen.

Foto Pixabay

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond