Deel dit artikel
-

Exporteur ziet online marktplaats niet zitten

Wel een internetaansluiting en een website, maar die worden nauwelijks gebruikt. Dat is doorgaans de stand van zaken bij de Nederlandse exportbedrijven, zo ontdekte de EVD , een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. Het Nipo deed onderzoek onder bijna 500 exporterende bedrijven. Van de voorlopers in e-business vond een gedeelte nieuwe klanten en zag zijn export groeien. Marktplaatsen zijn echter niet populair.

Nederlandse exporteurs hebben wel internetaansluitingen en websites, maar benutten deze nog weinig om daadwerkelijk transacties af te sluiten. Ook is het gebruik van elektronische marktplaatsen beslist nog geen gemeengoed, zo concludeerden de onderzoekers.
Binnen drie jaar is het aantal exporteurs dat op het web is aangesloten gestegen van onder de vijftig procent tot 91 procent. De aansluiting wordt echter vooral gebruikt om informatie te zoeken en te communiceren. Het gebruik van internet voor kopen en verkopen blijft achter met respectievelijk 18 en 27 procent.

Ruim de helft van de exporterende bedrijven heeft een eigen website. Veruit de meeste websites voorzien in informatie over het bedrijf (79 procent) en/of over producten en diensten (84 procent). Online bestellen kan bij achttien procent van de exporterende vestigingen, al heeft de helft van deze bedrijven geen automatische koppeling met hun back-office. Van de bedrijven waar producten nog niet online kunnen worden gekocht, overweegt 22 procent om dit de komende twaalf maanden te gaan doen. Een website heeft ook een functie voor het verwerven van nieuwe klanten, al dan niet in nieuwe geografische gebieden. Van de bedrijfsvestigingen met een website geeft 61 procent aan, door hun website in contact te zijn gekomen met nieuwe klanten. Ruim eenderde (36 procent) van de exporteurs met een website heeft via hun site klanten verworven in nieuwe landen.

Deelname aan marktplaatsen lijkt nog een ver van m'n bed-show: Meer dan de helft van de exporterende bedrijven heeft geen interesse in zakendoen via e-marktplaatsen. Ze worden beschouwd als onveilig en onpersoonlijk. Slechts acht procent van de exporteurs doet volgens het onderzoek op dit moment zaken via elektronische marktplaatsen. Bijna eenderde van de exporteurs is van plan om het fenomeen elektronische marktplaatsen binnen twee jaar nader te onderzoeken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond