Deel dit artikel
-

EZ ontwikkelt e-commerce monitor

Economische Zaken wil de 'nieuwe economie' nauwkeuriger in kaart brengen en ontwikkelt daartoe een zogeheten e-commerce monitor die begin 2000 gereed moet zijn. Het Utrechtse bureau Dialogic heeft een advies over een dergelijke meetwijze opgesteld. Het ministerie vraagt via haar site om reacties.

Keihard cijfermateriaal over electronic commerce is volgens het ministerie niet voorhanden, ondanks vele onderzoeken. Het probleem is dat het verschijnsel op vele manieren gemeten wordt.

De waarde van de via internet verhandelde producten, is volgens onderzoeksbureau Dialogic een 'erg ruwe maat'. Later moet deze worden vervangen door een nauwkeuriger indicator van de toegevoegde waarde van e-commerce. Op termijn zou het meten van de digitale economie een vast onderdeel moeten worden in het werkprogramma van statistische bureaus als het CBS.

Volgens het rapport zou een Nederlandse e-commerce monitor zich in eerste instantie moeten richten op de meest ontwikkelde en omvangrijke deelmarkten: business-to-business, business-to-consumer en business-to-administration – dit laatste voor zover dit het aankoopbeleid van de overheid betreft.

Het rapport staat online . Het ministerie is benieuwd naar reacties.

Lees ook het interview met Christiaan Holland in het laatste nummer van Emerce, tevens online

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond