Deel dit artikel
-

EZ stelt WiMAX-veiling uit

Het ministerie van Economische Zaken heeft besloten de veiling van de 2,6 GHz-frequentieband opnieuw uit te stellen, ditmaal tot het tweede kwartaal van 2009. De veilingregels worden aangepast, zodat geïnteresseerde telecombedrijven er beter op kunnen worden voorbereid.

In verband met aanpassingen van de voorwaarden, stelt het ministerie van Economische Zaken de aanstaande frequentieveiling uit tot het tweede kwartaal van 2009. Dat schrijft staatssecretaris Frank Heemskerk in een brief aan de Tweede Kamer. Oorspronkelijk was deze veiling gepland in 2007, maar toen stelde het ministerie hem uit naar begin en later naar eind 2008.

Aanpassingen

De staatssecretaris stelt twee belangrijkste aanpassingen in het veilingreglement voor. Ten eerste wordt de maximale hoeveelheid te verwerven spectrum ingeperkt van 80 naar 40 MHz. Hierdoor kan de frequentieruimte worden verdeeld over tenminste vijf marktpartijen. Dit betekent dat er ruimte is voor minimaal twee nieuwkomers.

Ten tweede scherpt het ministerie de ingebruiknameverplichting aan. Een vergunninghouder die frequenties verwerft, moet straks binnen twee jaar een openbare elektronische communicatiedienst aanbieden aan de consument. Bovendien moet deze dienst een minimaal dekkingsgebied van twintig vierkante kilometer bestrekken. Eerder waren vergunninghouders alleen verplicht om binnen twee jaar een commerciële dienst aan tenminste één consument aan te bieden. Veel marktpartijen vonden dit "een belachelijke voorwaarde".

Geïnteresseerden

Naar verluidt zijn onder de geïnteresseerden telecombedrijven KPN, CallMax, WorldMax en Ziggo, het nieuwe kabelbedrijf waarin ook Casema is opgegaan. Casema, CallMax en WorldMax experimenteren al enige tijd met WiMAX. Er zijn ook enkele buitenlandse partijen die willen meedingen, maar het is niet bekend welke dat zijn.

Veiling

Met de veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Ondanks dat de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.

Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan hij bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie LTE (Long Term Evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond