Deel dit artikel
-

Facebook groeit flink in Nederland

In vier maanden tijd is het aantal Nederlandse leden van Facebook enorm toegenomen. Maar het totaal aantal gebruikers blijft laag in vergelijking met Hyves.

Eind mei had het Nederlandse netwerk op Facebook iets minder dan 10.000 leden. Vier maanden later is dat aantal gegroeid tot meer dan 46.000.

Wie lid wordt van Facebook kan zich aanmelden bij allerlei subnetwerken. Dat zijn eigenlijk mini-netwerken binnen Facebook. Er zijn allerlei typen netwerken, waaronder regionale, waar ‘The Netherlands' er één van is.

Het is niet correct om te stellen dat er nu 45.000 Nederlandse Facebook-leden zijn. Er kunnen Nederlanders zijn die zich aanmelden bij Facebook, maar er voor kiezen om géén lid te worden van 'The Netherlands'-groep. Daarnaast zijn er buitenlanders – vaak internationale studenten of expats – die lid zijn van ‘The Netherlands'.

Toch geeft het aantal leden van de groep een vrij goede indicatie van de populariteit van Facebook in Nederland. Veruit de meeste leden van de groep zijn Nederlands, naar schatting 80 procent. En de meeste Nederlanders die lid zijn van Facebook, behoren tot 'The Netherlands'-groep.

Nog veel kleiner dan Hyves
In Nederland is Facebook wat betreft aantal leden nog piepklein vergeleken met Hyves, dat ondertussen rond de 2,5 miljoen Nederlandse leden heeft. Een veelvoud van de – naar schatting – zo'n 36.000 Nederlandse leden van Facebook (tachtig procent van 45.000). Maar een groei van meer dan 300 procent in een paar maanden tijd is aan de andere kant wel spectaculair. En aangezien sociale netwerken vaak een exponentieel groeipatroon kennen, is Facebook wél een netwerk om in de gaten te houden.

Wereldwijd heeft Facebook ondertussen al bijna 35 miljoen leden. Het netwerk is flink gegroeid sinds mei, toen het zo'n 22 miljoen leden had. De flinke groei is op gang gekomen, nadat het netwerk zich openstelde voor externe ontwikkelaars. Zij hebben ondertussen duizenden applicaties ontwikkeld, die het netwerk voor leden extra waarde geven.

Deel dit bericht

14 Reacties

bart

Volgens de laatste informatie heeft Hyves 3,4 miljoen Nederlandse leden!

janneke

Daar zullen talloze accounts bij zitten van mensen die eens kijken maar daarna nooit meer terugkomen omdat ze het niets vinden zoals ik.

Tim

@janneke: Kijk, als jij dat bij die mislukte kloon van project Entropia (2nd hype, die overwegend bezocht werd door pedo's, marketeers en andere freubelfiguren had gezegd, 'ok''. Maar dit is gewoon ongefundeerde nonsense. Facebook ziet er qua start/groei een stuk beter uit dan Hypes en 2ndhype.

Janneke

@Tim: ik reageerde op Bart (en daarmee op Hyves)

Wouter

Ik had jarenlang een Hyves-account maar heb deze verwijderd nadat ik Facebook had ontdekt. Werkt vele male sneller, ziet en werkt vele male professioneler en zitten vette applicaties op waar men gebruik van kan maken. Gratis sms-en, een wereldkaart waar je wel/niet bent geweest en online spelletjes. Facebook is echter op dit moment pas echt leuk wanneer je ook veel internationale vrienden heb, maar stapje voor stapje zie ik wel steeds meer Nederlanders 'online'komen.

arthur nagtegaal

Facebook is op dit moment juist leuk omdat er weinig nederlanders opzitten. Hyves is meer een hype omdat je er tegenwoordig als nederlander met een computer er niet meer bij hoord als je geen hyves hebt. laten alle nederlanders maar lekker op hyves blijven ben ik tenminste 1 van de weinige die facebook als nederlander gebruikt

Dik

Ja hoor!!!! Hippe Arthur. Wat ben jij toch een van de weinige die facebook kent. En wat heb je toch een last van die andere Nederlanders. En wat zul je balen als zometeen veel Nederlanders facebook gebruiken dan moet je weer een netwerk zoeken. Wellicht kun je alvast lid worden van ork u t! 

Sasha

Idd, Facebook ruled over Hyves!Iedereen die ik ken die eenmaal begin aan Facebook zegtb Hyves voorgoed gedag en terecht!Hyves=kleuters, Facebook=true social networking! 😀

Nederland

Maurice

@Iedereen Ik vind het getuigen van een behoorlijk kortzichtige blik als hier wordt gesteld dat Hyves voor kleuters is, een hype is, je er niet meer bij hoort als je geen Hyves hebt, etc. Allereerst is de gemiddelde leeftijd van Hyvers 29 (lijkt me geen kleuterleeftijd) en is er een enorme doelgroep die wel heel actief gebruik maakt van Hyves.  Daarbij is ook Hyves continu bezig met vernieuwingen, verbeteringen, etc. waar ze wellicht eerder op hadden moeten focussen. De userexperience en interface zijn jaren problematisch geweest en er was een te groot aantal verstopte functionaliteiten waardoor het een jungle is geworden. Hier komt vanaf volgende maand verandering in door een nieuwe design en interaction design. Je zult trouwens zien dat ook hier weer heel veel mensen aan moeten wennen en dat het dus nooit goed is:) Wat mij betreft is Hyves een voorbeeld van een vooruitstrevend Nederlands bedrijf (mobile voorloper, open social, api, behavioral targeting, etc) en is alle kritiek hier op weinig gebaseerd. Als ik moet kiezen tussen een plek waar 1% van mijn vrienden zit (Facebook) en een plek waar 80% van mijn vrienden zit (Hyves) dan is de keuze snel gemaakt, waar ik mijn foto's deel, berichten stuur, krabbel, etc. Vergeet niet dat de basisfunctie van social networks in het sociale contact zit en daarmee de grootte van jouw aanwezige vrienden/kennissengroep ook behoorlijk bepalend is voor de keuze van een network. En trouwens, waarom zouden Facebook en Hyves niet prima naast elkaar kunnen bestaan? Vroeger zat iedereen op ICQ en daarna was er msn, dat is ook jaren goed gegaan. PS: ik ben geen Hyves medewerker:)

manolito

Ik ben een facebook fan, de mogelijkheden op facebook zijn 1000 x beter dan Hyves, (waar ik ook een account op heb) maar begin een beetje hyves moe te worden, er worden te weinig leuke nieuwe aanpassingen gedaan om het echt leuk te maken.Via facebook leer je mensen kennen van over de hele wereld, waar je dan profijt van kan hebben en zal als voorbeeld zeggen dat ik een aardige gast heb leren kennen die mij en mijn vrienden al heeft uitgenodigd om bij hem te logeren als we naar zuid-afrika komen voor het wk, hij is vorige week al bij ons in nederland geweest, dat zie ik op hyves niet zo snel gebeuren.Ik denk dat Hyves zich ook een beetje meer internationaal moet gaan orienteren.Zowel hyves als facebook zullen wel voor als nadelen hebben hebben, maar in alle opzichten is facebook toch een stuk verder dan hyves, zal niet heel lang meer duren voordat er meer nederlanders dat gaan ontdekken.

manolito

P.S @Maurice, Dat je kiest voor hyves omdat daar 80% van je vrienden zitten kan ik begrijpen.Van al mijn vrienden op hyves zit er welgeteld 1 van op facebook, maar dat maakt het maken van nieuwe internationale vrienden des te leuker. dus de keuze is niet helemaal van belang, in ieder geval niet voor mij, omdat ik dus niet kies voor waar mijn vrienden zitten, maar voor vernieuwingen (ik kijk 1x per dag op hyves, maar zit vaker op facebook)al die veranderingen die je voorspelt op hyves, dat horen we nu al zo lang, maar er gebeurt nooit wat en al die vernieuwing waar je het over heb zie ik ook niet echt, maar dat kan natuurlijk ook zijn omdat ik me er niet echt meer in verdiep, maar als ik kijk op hyves is alles steeds hetzelfde.Mijn Hyves account die behoud ik gewoon omdat ik wel je mening deel dat ze prima naast elkaar kunnen bestaan.Maar er valt zeker niet te ontkennen dat facebook al een stuk verder is dan hyves.

arthur nagtegaal

hey dik. Je maakt je eigen er nog al druk over is het niet?

Dik

Hey Arthuuuuuuuur. Al ergens lid van waar weinig Nederlanders opzitten?Of ben je stiekem toch niet zo'n early adopter?

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond