Deel dit artikel
-

First Tuesday: VC’s willen betalen voor afspraak met start up

In het najaar komt First Tuesday met de zogenaamde Business Afternoon naar Nederland. Voor de bijeenkomsten in het buitenland tellen venture capitalists twee procent van het op deze middagen geinvesteerde geld neer om deel te mogen nemen aan de bijeenkomst. Een re?el plan?

Volgens Tim Lunn van First Tuesday Nederland zijn venture capitalists bereid om geld te betalen voor hun service. "We hebben zes van dit soort bijeenkomsten in verschillende Europese steden georganiseerd en die zijn zeer succesvol geweest. De business afternoon is intiem en de kwaliteit is erg hoog; daar is behoefte aan. In Nederland zijn er prima venture capitalists en goede start-ups, ik zie niet waarom mensen niet op een intieme manier elkaar kunnen ontmoeten om zaken te doen."

Arie Langerak van First Wednesday zal geen geld vragen voor de kleinschalige ontmoetingen die hij organiseert, omdat hij uit idealistisch oogpunt zegt te opereren. Hij vraagt zich af of vc's willen betalen voor de business afternoon. "Als First Tuesday zich kan onderscheiden van de menigte op dit gebied, dan is het wellicht denkbaar dat men ervoor betaalt."

Langerak ziet betere alternatieven. "Als men niet met duidelijke bewijzen kan komen dat er op een dergelijke middag een deal is gesloten, dan lijkt het mij verstandig om de service aan start-ups te verkopen. De start-ups hebben toch investeerders nodig om geld te krijgen voor hun businessplan. Het is moeilijk om een goede investeerder te vinden voor je businessplan en als je het makkelijk maakt voor start-ups om in contact te komen met vc's, dan mag je daar rustig geld voor vragen."

Die service wordt volgens Julie Meyer, oprichter van First Tuesday, dus al aangeboden, maar dan aan investeerders. "Voordat we de business afternoon organiseren, beoordelen we de businessplannen van de start-ups die zich inschrijven. We kiezen de beste plannen uit en we matchen die met een vc."

Pascal Blom van NesBic CTe Funds vindt dat First Tuesday geld kan vragen voor bepaalde services, mits ze een selectie maken. "Mijn eigen ervaring is dat First Tuesday te massaal is geworden. Het ontstond om mensen bij elkaar te brengen en nu lopen er veel teveel mensen rond. Ik vind dat ze eerst wat huiswerk moeten doen voordat ze mensen toelaten. Businessplannen bestuderen."

Julie Meyer is er heilig van overtuigd dat er behoefte is een betaalde bijeenkomst. "We hebben onze database gesegmenteerd en daardoor kunnen we de juiste mensen bij elkaar brengen. Het is efficient en tijdbesparend voor beide partijen. We weten dan ook dat de partijen elkaar nog nooit hebben ontmoet omdat informatie over beide partijen heen en weer gestuurd wordt. De vc weet wie hij gaat ontmoeten en andersom ook."

Deel dit bericht

4 Reacties

Peter

Het is inderdaad een feit dat het veel te druk wordt op de First Wednesdays, Tuesdays en hoe ze allemaal niet mogen heten. Zelf kom ik regelmatig op de First Wednesday die georganiseerd wordt door Arie Langerak en Ruud Kaitjily. Het belangrijkste onderdeel is natuurlijk het spreken van de juiste personen, maar dat is vaak heel erg moeilijk. Ik zou een voorstander zijn van een bepaalde vorm van selectie, maar dan wel tweeledig. Niet alleen moet een start-up aangeven wat voor een financier hij/zij zoekt, maar ook de VC moet vooraf aangeven waar zijn interesse ligt.Het zou de First Wednesdays en Tuesdays veel effectiever maken als er een soort intermediair rondloopt die beide partijen aan elkaar voorstelt. Voor wat betreft het vragen van geld aan ofwel de start-up ofwel de VC, dat kan, maar dan moet er wel een redelijke kans op resultaat zijn. 

Phillip Actor

First Tuesday wil zich dus gaan manifesteren als een soort "broker" of "finder". En sterker nog, ze gaan dus iets organiseren buiten het maandelijkse circus waar de FT in ontaard is; die is dus zijn doelstelling flink voorbijgehold. Het lijkt me dapper om ervan uit te gaan dat de FT organisatie in staat is te selecteren welke businessplannen wel en niet interessant zijn; zeker als ze gaanvoor een percentage van de deal in geld.Ik zou de VC's, die dit waarschijnlijk alleen uit tijdsgebrek een goed idee vinden, dan ook willen oproepen om wel mee te doen, maar dan FT te betalen in equity ipv geld; daardoor wordt er door FT, behalve op de absolute hoogte van de investering, ook nog op kwaliteit geselecteerd. En ook daar een waarschuwend woord; als de FT mensen werkelijk kunnen selecteren op een geloofwaardige manier, kunnen ze net zo goed bij een VC gaan werken (die allemaal mensen zoeken) en de organisatie van dit soort zaken overlaten aan mensen die dat goed kunnen. Schoenmaker, blijf bij je leest !Ik gun de FT organisatie, die ik enigzins ken, dat ze binnenlopen, maar het liefst in "lockstep" met start-ups en VC's, niet als een soort kostenpost/cost of doing business artikel. Overigens, en dit geldt voor zowel FT als FW; zorg nou eens dat mensen gestructureerd kunnen kennismaken op zo'n avond; dan heeft iedereen een nuttig tijdsverdrijf, want gezellig borrelen doe je met vriendjes/kennissen en niet met volslagen vreemden ! Phillip Actor 

Toon Snoek

Ik begrijp best dat consultants ( E&Y etc.) ook contacten moeten leggen. Maar het doel is om start-ups en investeerders bij elkaar te krijgen. Uit ervaring kan ik meedelen dat je door de consultantbomen het investeerdersbos niet meer kan onderscheiden. Ik pleit dan ook voor een strengere selectie. Met vriendelijke groet, Toon SnoekPreventNet BV

Robert-Reinder Nederhoed

Het plan van First Tuesday is eerlijk. De VC's hoeven dus geen kosten te maken als er geen interessante opstarters aanwezig zijn. Ze betalen 2% van hun investering aan FT. Vergelijk het met de bedragen die headhunters/detacheerders vangen voor het vullen van een vacature.De opstarters laten betalen voor de service, wat First Wednesday wil, lijkt mij minder succesvol. Je moet het geld halen waar het zit en de opstarters zijn op zoek naar geld. Dat betekent dat ze naast hun idee bekostigen nog meer moeten investeren om een financierder te vinden. Dat is plukken van een (bijna) kale kip dus.R.R. Nederhoedrr@nederhoed.com http://www.Rubbers.NL

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond