Deel dit artikel
-

Fredhopper helpt snuffelen

Het Amerikaans/Nederlandse Fredhopper heeft een 'productaanbevelingsmachine' ontwikkeld. Eerste klant is speelgoedgigant eToys , die een 'GiftFinder' van Fredhopper in licentie heeft genomen. De engine werkt niet op basis van collaborative filtering, maar op basis van marktonderzoek en een interactieve interface.

Veel sites, zoals Amazon, gebruiken 'collaborative filtering' om hun klanten nieuwe producten aan te raden. Input voor dergelijke geautomatiseerde systemen is dus het geaggregeerde koopgedrag van de klanten. Dit werkt alleen goed als er heel veel klanten zijn.

FredHopper pakt het anders aan. Eerst wordt marktonderzoek verricht onder de doelgroep van de site. In het geval van eToys zijn dat kinderen. Aan hen wordt bijvoorbeeld gevraagd: wat zou je graag voor je verjaardag willen hebben? Die informatie wordt ondermeer gekoppeld aan demografische data. Dit is het bestand waarmee de engine werkt.

De interactieve interface moet vervolgens degenen die een cadeautje zoeken naar een geschikt product leiden. Dat gaat via een aantal vragen, waarbij iedereen net zoveel vragen mag beantwoorden als ze willen. Er is bewust voor gekozen mensen niet hele waslijsten vragen voor te leggen, maar steeds een paar. Dat zou afhaakgedrag moeten voorkomen.

COO Annerie Brenninkmeijer: "De meeste zoekmachines op e-commerce-sites werken met trefwoorden, en gaan er dus van uit dat de koper weet wat hij hebben wil. Wij willen juist de 'snuffelaars' helpen. De mensen die het nog niet weten. Verder willen marketeers vaak ook hun eigen kennis in zo'n aanbevelingssysteem brengen. Dat kan bij ons. Onze klanten percipiëren onze technologie als iets nieuws."

FredHopper is in augustus 1999 opgericht en gevestigd in Amsterdam, hoewel het een Amerikaanse rechtsvorm (Inc.) heeft. De aandelen zijn in handen van de oprichters. Op de technologie is patent aangevraagd. Over nieuwe klanten kan Brenninkmeijer nog niets zeggen. Er wordt gesproken met beheerders van shopping bots en cosmeticabedrijven.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond