Deel dit artikel
-

FTC laat tegoeden web-piramidespel bevriezen

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft via een rechter de tegoeden van het internetbedrijf SkyBiz.com laten bevriezen. Volgens de FTC dient het internetbedrijf als dekmantel voor een piramidespel. Consumenten zouden voor 175 miljoen dollar het schip in zijn gegaan.

Skybiz is in 1998 en is gevestigd in de stad Tulsa in de Amerikaanse staat Oklahoma. Het bedrijf zegt mensen te helpen die zelf een webpagina willen opzetten. De vergoeding daarvoor bedroeg 125 dollar. aldus de FTC. Blijkbaar heeft SkyBiz de prijs wat verlaagd sinds de FTC het onderzoek in mei startte, want zelf adverteert het met 100 dollar vergoeding voor geleverde diensten.

Mensen kregen voor dit bedrag een 'Web Pak' waarmee ze zichzelf aan de gewenste pagina konden helpen. Maar van een softwareprogramma was geen sprake, de 'Web Pak' diende als entreebewijs voor de piramide. De site spoorde mensen aan zoveel mogelijk 'pakketten' te kopen, daarvoor kregen ze commissie. Hoe meer 'pakketten' ze verkochten hoe sneller ze het inleggeld hadden terugverdiend, bovendien betekende een flinke aanwas ook meer 'winst' bij het bereiken van de top van de piramide.

Volgens de FTC gaf SkyBiz presentaties waarin ze als voorbeeld oprichter Eric Rasmussen aanhaalden. Deze zou dankzij deelname aan Skybiz momenteel aan de "Australische Goudkust" leven, na zes maanden 400 duizend dollar hebben ontvangen en nu nog steeds 76.000 dollar per week ontvangen.

Volgens de FTC heeft slechts zes procent van de deelnemers geld ontvangen van SkyBiz. Volgens de FTC kreeg het internetbedrijf sinds de oprichting drie jaar geleden ongeveer 175 miljoen dollar aan inkomsten. SkyBiz claimt zelf actief te zijn in tweehonderd landen. De klachten op basis waarvan de FTC in actie kwam waren van benadeelden in de Verenigde Staten, maar ook in India, Zuid-Afrika en Birma. SkyBiz opereerde niet op eigen houtje, rond de site waren vier bedrijven verzameld die binnenkort ook voor de rechter mogen verschijnen. Op 26 juni is er een hoorzitting waar SkyBiz zich mag verdedigen, de tegoeden van het bedrijf zijn inmiddels uit voorzorg bevroren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond