Deel dit artikel
-

GAO: Belastingdienst loopt miljoenen mis door online winkelen

Amerikaanse General Accounting Office , een onderzoeksinstantie van het Amerikaanse congres, zegt dat de federale belastingdienst dit jaar tussen de $300 miljoen en $ 3.8 miljard aan inkomsten mis zal lopen door onlineshoppen. Dit schrijft ABC News .

In de Verenigde Staten zijn e-tailers alleen verplicht om btw te heffen op producten als ze goederen leveren aan een consument die in een staat woont waar de e-tailer een fysiek kantoor heeft. Hierdoor wordt het internet een belastingvrije zone voor de meeste onlineshoppers, ondanks dat de wet voorschrijft dat ze op vrijwillige basis belasting moeten betalen na het aanschaffen van een product.

De onderzoeksinstantie had veel moeite om tot de bedragen die de federale belastingdienst zal missen, te komen. Er zijn geen harde cijfers om te raadplegen, dus de instantie moest zelf computermodellen ontwikkelen, waarmee ze getallen uit onderzoeken van online onderzoeksbureaus als Jupiter met elkaar kunnen vergelijken. Hierdoor zijn er ongelijkheden te bespeuren in de bedragen.

Het blijkt weer uit de bevindingen van de General Accounting Office dat belasting heffen op internet een lastige onderneming is. Vorige maand ontving de Europese Commissie een voorstel om btw te heffen op electronisch geleverde diensten. Martijn Hoogveen , directeur van softwareverkoper TakeitNow.com gaf toen al aan dat belasting heffen op internet totaal zinloos is omdat controle moeilijk is. Hij wees erop dat de btw makkelijk te ontduiken is.

De financiele schade die de staten krijgen, verschilt per staat door de verschillende belastingwetgeving van de staten. Texas zal tussen de $26 miljoen en $342 miljoen mislopen en California zal tussen de $23 miljoen en $533 miljoen verliezen. Maar staten als Delaware, Montana, New Hampshire en Oregon heffen geen belasting op producten. Ze hebben daarom geen last van het onlineshoppen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond