Deel dit artikel
-

Google blaast oude kranten nieuw leven in

Met de drang om alle informatie wereldwijd te ontsluiten maakt Google oude kranten beschikbaar in het Google News Archive. In de al aanwezige zoekresultaten zijn nu ook gescande kopieën van complete krantenpagina’s terug te vinden.

Google werkt al sinds 2006 samen met de New York Times en de Washington Post om bestaande digitale archieven van de krant vindbaar te maken in Google Nieuws. Het nieuwsarchief laat sinds vandaag niet alleen de elektronische tekst zien van krantenartikelen uit het verleden, maar ook de complete krantenpagina in gescande vorm. Hiermee komen artikelen beschikbaar in de context van een complete krant.

Veel van dit soort oude artikelen zijn nu nog afgeschermd en alleen beschikbaar als pay per view. Een groot deel van deze krantenarchieven is zelfs nog niet digitaal of online beschikbaar. Google wil daar met dit initiatief een begin mee maken: “Wereldwijd moeten er miljarden nieuwspagina’s zijn die alle ooit geschreven verhalen bevatten. Het is ons doel om de lezers te helpen deze te vinden, van het kleinste lokale weekblad tot en met de grote landelijke kranten.”

Maanlanding

Hiermee is het mogelijk om met een zoekopdracht naar de maanlanding een origineel artikel te vinden uit de Pittsburg Post-Gazette uit 1969.

De user interface lijkt op die van Google Books. De pagina’s van de krant worden in de oorspronkelijke layout getoond met de bijbehorende foto’s en koppen. De lezer ziet de verschillende artikelen op de betreffende krantenpagina, maar ook de geplaatste advertenties in de krant. De gebruiker kan in- en uitzoomen, naar een specifieke pagina van de krant bladeren of de complete pagina bekijken. De zoekmachinegigant gebruikt op deze pagina’s overigens zijn AdSense advertentiedienst waarbij de opbrengst wordt gedeeld met de uitgevers.

Meer dan 100 kranten

Google bracht het nieuws naar buiten op de TechCrunch50 conferentie in San Francisco. De BBC weet te melden dat het gaat om een samenwerking met meer dan 100 kranten.

De ingescande artikelen worden in eerste instantie naast al eerder gedigitaliseerd materiaal getoond en in het Google News Archive. Zodra er meer artikelen zijn gescand worden de artikelen ook getoond in de gewone zoekresultaten van Google.

Een van de partners in het nieuwe initiatief is de Quebec Chronicle-Telegraph, de oudste krantenuitgever van Noord-Amerika, die al meer dan 244 jaar kranten uitgeeft.

Deel dit bericht

2 Reacties

Walter

Zo lezen we ook dat op 10 september 1932, vandaag 76 jaar geleden, de Nederlandse kampioenschappen Zwientje Tikken op het Dorpsplein in Schubbek*tteveen werd gehouden en dat Jan Gaalsterlee het toernooi won. Interessant hoor!!

kabouter plof

altijd goed. educatief!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond