Deel dit artikel
-

Google maakt Scientology-brief openbaar

Google heeft de brief die het van Scientology heeft ontvangen en waarin het gesommeerd wordt om pagina's uit zijn index te verwijderen openbaar gemaakt. Volgens Scientology wordt op sites die opgenomen zijn in de zoekresultaten van Google, inbreuk gemaakt op auteursrecht.

Google had in eerste instantie gehoor gegeven aan de oproep van Scientology om sites uit de index, de lijst met zoekresultaten, te verwijderen. Later draaide het deze beslissing gedeeltelijk weer terug, na aandringen van pleitbezorgers van vrijheid van meningsuiting. Het geschil spitste zich toe op de site Xenu.net, waarin kritisch wordt geschreven over Scientology.

Wie de zoekterm scientology site:xenu.net intypt in het zoekscherm van Google ziet nu onderaan de pagina een tekst waarin staat dat er zoekresultaten zijn verwijderd, aldus meldt InternetNews.com. Er wordt ook gelinkt naar een website waarop de brief van Scientology is terug te vinden op basis waarvan de informatie is verwijderd, deze website heet ChillingEffects.org . Op deze manier hoopt Google via een 'derde partij' toch de informatie te kunnen aanbieden, zonder dat het daarvoor zelf direct aansprakelijk kan worden gesteld.

Google heeft ook onder de naam Google APIs een nieuwe toepassing van zijn zoekmachine gelanceerd, gericht op website-ontwerpers. De toepassing maakt het mogelijk de zoekmachine te gebruiken in combinatie met de meest gangbare programmeertalen, er zijn op deze manier ongeveer twee miljard pagina's oproepbaar, aldus Google.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond